Personligt om flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Frilansfotografen Anders Hansson har tillsammans med Röda Korset gett ut fotoboken ”Flykt” med bilder av flyktingars liv och vardag.

Anders Hansson är en fotograf som i många år arbetat som frilans för olika svenska medier. Nu har han tillsammans med Röda Korset gett ut en fotobok med titeln ”Flykt”. Bilderna han valt – efter att ha sorterat och bedömt otroliga mängder foton i sitt arkiv – skildrar flyktingars liv och vardag runt olika konflikthärdar i världen: Afghanistan, Kongo, Tchad, men också vid Europas gränser och, inte minst, vid Syriens gränser, där flyktingströmmen varit mycket stor den senaste tiden.

-Jag har varit intresserad av den här problematiken väldigt länge. Det började när jag var barn och fick höra om andra världskriget och förintelsen, säger Anders Hansson.

Politik i bokhyllan

Viktigt att berätta

-Ibland kan det vara väldigt jobbigt att ta den här sortens foton, men människorna förstår oftast varför man gör det. Och det känns viktigt att berätta deras historier.

Nu berättar han personligt för SVT Forums tittare om några av bilderna i boken, där många människoöden samlats.

Från 25/6.

(Förtjänsten på boken går till Röda Korset)

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politik i bokhyllan

Mer i ämnet