Polisrapport: Antalet utsatta områden ökar

Uppdaterad
Publicerad

I de 61 områden som polisen klassar som utsatta finns omkring 5 000 kriminella som är aktiva i runt 200 nätverk.

Områdena präglas av hög kriminalitet och social utsatthet. Andelen sysselsatta är strax under 50 procent och missnöjet med samhället stort.

-Det är kriminella som regerar i de här områdena, säger Linda Staaf , chef för underrättelseenheten vid polisens Nationella operativa enhet.

I polisens nya rapport om utsatta områden står bland annat att det förekommit att äldre kriminella använder barn i nioårsåldern för att transportera vapen och narkotika.

Tonåringar har också både fallit offer för och utfört skjutningar i gängkonflikter.

Kriminell arbetsförmedling

-Gruppen som är i 15–25-årsåldern står för våldskapitalet. Men sedan finns det en stor riskgrupp, barn upp till 15-årsåldern, som riskerar att bli kriminella av att vistas i den här miljön, säger Staaf.

Av de 61 områdena klassas 23 som särskilt utsatta. Det är åtta fler än i den förra rapporten från 2015.

I särskilt utsatta områden har det, enligt polisens definition, byggts upp parallella samhällsstrukturer med alternativ rättskipning.

Genom hot, våld och skadegörelse pressas affärs- och butiksägare att köpa beskydd eller till att överlåta sina verksamheter till underpriser. De kriminella statuerar återkommande sin makt genom att öppet ta saker i affären eller äta gratis på lokala restauranger, enligt rapporten.

Förtroendet för rättsväsendet är lågt och få vågar tala med polisen.

Vid pressträffen medverkade rikspolischefen Dan Eliasson, Linda Staaf, chef underrättelseenheten och Klas Friberg, regionpolischef väst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.