Rakt på med nya EU-ambassadören

Uppdaterad
Publicerad

Lars Danielsson är en tjänsteman med makt. Han och hans 27 kollegor ska försöka kratta manegen inför de politiska mötena. Nu närmast är det toppmöte på Malta den 3 februari.

Flyktingfrågan står som vanligt på agendan. Denna gång kommer det att handla om hur EU ska kunna hindra 375 000 flyktingar som finns i Libyen från att ta sig över Medelhavet till Europa. Tanken inom EU är att hjälpa dem till en drägligare tillvaro i hemländerna, menar Lars Danielsson.

Migrationen är en svår och återkommande fråga för EU och Lars Danielsson erkänner att det är problem med länder som Ungern och Polen som inte vill ta emot flyktingar alls. Kan då ett hot om indragna bidrag ha effekt?
Lars Danielsson vill inte använda ordet hot, men tror att det kan ha en viss påverkan på länderna på sikt.

Ett annat problem är Brexit.
Regeringens strategi är att göra Tyskland till Sveriges viktigaste allierade när Storbritannien nu lämnar EU. Det säger Sveriges EU-ambassadör Lars Danielsson  i Rakt på. Regeringen har tidigare varnat för att Sverige riskerar att förlora inflytande i EU när Storbritannien lämnar unionen. De båda länderna har ofta haft en likartad syn i viktiga politiska frågor. Men genom ett närmande till Tyskland efter Brexit vill alltså regeringen bibehålla det svenska inflytandet i EU. Därför kommer förbundskansler Angela Merkel till Stockholm nästa vecka, säger Lars Danielsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rakt på

Mer i ämnet