Rättsstaten Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Richard Sannerholm, doktor i juridik, intervjuas av Niklas Ekdal om skandalerna i rättsstaten Sverige.

Richard Sannerholm är doktor i juridik och forskar om rättsstaten och samhällsstyrning. Han har lång erfarenhet av dysfunktionella myndigheter och korrupt rättsväsende i länder som Filippinerna, Liberia och Ukraina. Men även i Sverige har flera exempel där allt inte har gått rätt till -  som Riksrevisionen, Transportstyrelsen, Statens Fastighetsverk...

Richard Sannerholm har skrivit boken Rättsstaten Sverige och enligt honom kan man se ett mönster mellan skandalerna och kriserna.

Politik i bokhyllan 2020

– Ja, ett snarlikt mönster. Det är ungefär samma dramaturgi. Och sammantagna pekar de på en oroande utveckling, att vi är på väg mot ett läge där vi kommer att få flera skandaler och kriser, ett läge där man inte följer regler som man borde göra, säger Sannerholm.

Han tycker att det är svårt att gradera kriser och skandaler men menar att det ändå finns två som sticker ut.

– Transportsstyrelsen är den ena. Av två skäl. Dels utsatte den individer för potentiell fara när registrer kunde hamna i orätta händer och dels för hur det hanterades – eller inte hanterades – politiskt. Den andra är Begler-affären, försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler som fick sparken kort innan förra riksdagsvalet för att hon gjorde det hon skulle och gjorde det bra. Och där tog inte det ansvariga statsrådet ansvar för att man gjorde fel, säger Richard Sannerholm.

Se och hör hela Niklas Ekdals intervju med Richard Sannerholm i klippet ovan.

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politik i bokhyllan 2020

Mer i ämnet