Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Är det så att man är placerad i samhällets vård så ska man ju känna sig trygg, där om någonstans, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M). Foto: Ali Lorestani / TT

Regeringen: Snabb förändring krävs på SiS-hem

Uppdaterad
Publicerad

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) upprörs över ännu en rapport om grava missförhållanden på statens Sis-hem för barn och unga.

– Barn och unga upplever att deras berättelser inte tas på allvar, och det är ju förutom själva övergreppen en av de allvarligaste delarna i dagens rapport, säger Camilla Waltersson Grönvall (M).

Hon konstaterar att rapporten från Barnrättsbyrån och World Childhood Foundation bekräftar den allvarliga bilden av tillståndet på hemmen som Statens institutionsstyrelse driver för vård av barn och unga.

– Barns och ungas rättigheter har hittills inte satts tillräckligt högt på agendan, det är dags att det görs nu. Är det så att man är placerad i samhällets vård så ska man ju känna sig trygg, där om någonstans, säger ministern.

Socialtjänstministern framhåller att regeringen har förstärkt arbetet med att få till stånd en förändring.

– Vi kommer verkligen att göra allt vi kan för att en förändring ska komma till stånd.

På frågan om hon har förtroende för SiS ledning svarar ministern att det har hon, för såväl generaldirektören Elisabet Åbjörnsson Hollmark som ledningsgruppen.

Del 2 av 2.

Samtal med politiker och ansvariga myndigheter. Om att vara ung i samhällsvården.

Medverkande: Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd, Maj Karlsson (V), ledamot socialutskottet, Märta Stenevi (MP), språkrör, Elisabet Åbjörnsson Hollmark, generaldirektör Statens Institutionsstyrelse (SiS), Arion Chryssafis (M), ordförande SKR:s beredning för socialpolitik, Fredric Malmberg, generaldirektör MR-institutet, Erik Henriksson, tillförordnad Barnombudsman, Gabriella Kärnekull Wolfe, ombudsman mot kommersiell sexuell exploatering av barn och grundare nätverket #Inte din hora, Maria Moraes (MP), kommunalråd Linköping, Jacob Fraiman, förbundsordförande Unga KRIS Sverige, och Camilla Waltersson Grönwall, socialtjänstminister (M)

Moderator: Britta Holmberg, programchef Childhood

Arrangör: Childhood. Från 22/3

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.