”Religionsinkompetensen monumental i Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Med anledning av påvens besök i EU-parlamentet i Strasbourg bjöd Per Malm in EU-parlamentarikerna Lars Adaktusson (KD) och Cecilia Wikström (FP), som också är präst, för ett samtal om religionens politiska roll.

Påven Franciskus I besökte under tisdagen EU-parlamentet i Strasbourg och höll ett tal i plenisalen. Säkerhetspådraget var stort liksom upphetsningen, enligt SVT:s Per Malm.

-Ska man sammanfatta det kort så tycker jag att han gav oss ett tal som ger både vägledning, hopp och framtidstro. Och det är ju precis det man önskar att en andlig ledare som han ska komma med, säger Cecilia Wikström.

EU-samtal 2014

Rörda och tagna

Hon berättar att många i salen var ”kolossalt tagna, nästan rörda”, av hans tal, även hon själv.

– Det är fint att han var här.

Lars Adaktusson tycker också att det var ett väldigt bra tal.

– Han utgick ju från människovärdet och mänsklig värdighet och förde sedan över det resonemanget på olika, väldigt konkreta, politikområden, som miljöpolitik, arbetsmarknad, socialt ansvar för dem som har det sämre än vi. Han fick med både den religiösa delen och den politiska delen på ett väldigt tänkvärt och bra sätt.     

Underbevakning

Hade det här talet slagit sig in på nyhetsplats?

– Absolut. Som gammal nyhetsjournalist måste jag svara ja på det. Jag tycker ju traditionellt sett att vi har en underbevakning av det som händer i kristna sammanhang och kyrkliga sammanhang, totalt sett i Sverige, säger Lars Adaktusson.

Medelhavet får inte bli en kyrkogård, sade påven i sitt tal och det liksom en uppmaning till EU:s ledare att öppna upp för nya medlemmmar, till exempel på västra Balkan, uppfattade Cecilia Wikström och Lars Adaktusson som direkt politiska uppmaningar.

Det har framförts protester mot påvens besök, att det handlar mer om monolog än dialog, men han är en i raden av religiösa besökare. Tidigare har bland annat Dalai lama och stormuftin talat i parlamentet.

Abortfrågan

Han talar också om det ofödda barnets rätt, till exempel. Alltså mot aborter.

-Det är ju ingen hemlighet var katolska kyrkan står i den frågan, så där var det väl inte någon nyhet. I den frågan finns det olika uppfattning mellan EU:s 28 medlemsländer. I vissa länder är aborträtten starkt begränsad, och så vidare. Därför tycker ju jag, och jag tror att de flesta partier i Sverige tycker att arbortfrågan är inte en fråga som ska avgöras på  Europanivå, utan det är en fråga för varje medlemsland själv att bestämma över, säger Lars Adaktusson. 

Lobbykontor

Flera kyrkor har lobbykontor som kontaktar och påverkar politiker i alla möjliga frågor, enligt Cecilia Wikström och hon nämner katolska kyrkan, ortodoxa kyrkan men även svenska kyrkan och andra samfund.

 – Självklart finns det en koppling mellan religion och politik. Det är bara i Sverige vi inte riktigt förstår det. Religion och kultur är någonting som är självklart för det stora flertalet människor i Europa. Det är vi i Sverige som nu har retirerat både på kulturområdet och religionsinkompetensen är ganska monumental i vårt land, säger Cecilia Wikström. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-samtal 2014

Mer i ämnet