Riksbankschefen: Goda tillväxtförutsättningar

Uppdaterad
Publicerad

Förutsättningarna för tillväxt är goda och Riksbanken kommer att hålla räntan låg till dess att inflationen tar fart igen, för att inte störa tillväxten, enligt riksbankschefen Stefan Ingves som frågas ut av ledamöterna i riksdagens finansutskott.

Inflationen i omvärlden och världen är relativt låg, men på väg upp, hävdar Ingves och säger att det också kommer att påverka Sverige. Han säger att utsikterna för en svensk konjunkturuppgång är goda. Stefan Ingves varnar åter för hushållens, enligt honom, höga och stigande skuldsättning.

– Vi behöver hjälpas åt och flera politikområden måste hjälpa till, säger Ingves om att breda åtgärder behövs för att hejda och minska skuldsättningen.

Om inget görs kan svensk ekonomi hamna i en bekymmersam situation som kan ta många år att reda upp, enligt Ingves.

Förklaring från Ekholm

Vice riksbankschefen Karolina Ekholm, som jämte Ingves deltar i dagens utfrågning, redogör för varför hon fram till slutet av förra året reserverade sig mot majoriteten i bankens ledning, till förmån för räntesänkningar. Hon säger att en lägre ränta hade kunnat bidra till lägre arbetslöshet och till att hamna närmare det uppsatta inflationsmålet.

Ekholm hävdar att det inte är visat, eller i alla fall mycket oklart, om Riksbanken genom att hålla räntan på en högre nivå kan påverka hushållens skuldsättning. Majoriteten i banken har använt just det som argument för att inte sänka räntan tidigare.

Men Ekholm säger att det inte är givet att det bästa, i dagens läge, är att sänka räntan ytterligare. Konjunkturen är på väg upp och att sänka stort för att hamna närmare inflationsmålet skulle kunna överraska genom att det bryter mot tidigare mönster.

”Målet är 2 procent”

Folkpartiets ekonomisk-politiske talesperson Carl B Hamilton undrar vad Riksbanken har för besked till landets löneförhandlare, för vilka inflationsnivån är mycket viktig, nu när målet om 2 procents inflation inte har nåtts på länge. Vad ska de utgå ifrån, undrar Hamilton.

– Vårt mål är 2 procent, vi strävar envetet efter det, säger Stefan Ingves.

Han bemöter också Hamiltons frågor om inflationsmålet kontra det andra, lite annorlunda formulerade målet om att banken ska verka för finansiell stabilitet. Hamilton menar att om riksdagen inte vet vilket mål banken sätter högst, eller siktar mest på vid ett givet tillfälle, så blir det närmast omöjligt för riksdagen att bedöma om banken sköter sitt uppdrag.

Ingves svarar att finansiell stabilitet är en förutsättning för att alls kunna bedriva penningpolitik och inflationsmålet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer