Rikshushållaren Gunnar Sträng – vem var han?

Uppdaterad
Publicerad

Ingen annan politiker i svensk historia har suttit i regeringen lika länge som Gunnar Sträng, totalt trettioett år. I dag ses han som en ikonisk ledare av socialdemokrater. Men vem var Gunnar Sträng? Vad drev honom och hans politiska arbete?

Författaren Anders L Johansson har skrivit en biografi om Gunnar Sträng – Rikshushållaren. Den boken är utgångspunkt för ett samtal om Gunnar Sträng och hans gärning. Sträng jobbade i början som lantarbetare och sen var han facklig agitator för Lantarbetarförbundet innan han blev minister.

I samtalet deltar förutom författaren Anders L Johansson, Karl-Petter Thorwaldsson, LO-ordförande, Maja Fjæstad, statssekreterare socialdepartementet, Åsa Linderborg, kulturchef på Aftonbladet och Göran Persson, fd finans- och statsminister.

Arrangörer: bokförlaget Atlas, Arena Idé, LO och Kommunal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.