Riksmötets öppnande 2017 – nu börjar riksdagsåret

På tisdagen öppnade riksdagen igen efter det långa sommaruppehållet. I sin sista regeringförklaring innan valet släppte statsminister Stefan Löfven (S) en budgetnyhet: 750 miljoner kronor mer till rättssamhället och kampen mot brottsligheten.

Beskedet från Löfven var att regeringen satsar ytterligare en kvarts miljard för att förstärka bland annat SOS Alarm, Tullen, Säkerhetspolisen, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och Kriminalvården.

Kamp mot brottsligheten

Dessutom lovade Stefan Löfven skärpta straff för grova vapenbrott och stärkt skydd för blåljuspersonal.

– Organiserad brottslighet har ingen plats i Sverige. Samhället ska alltid vara starkare än gängen. Flera brott ska klaras upp. Det blir svårare att vara kriminell i Sverige.

”Solidarisk asylpolitik”

Skolan, klimatet, bostäder, vårdköer, pensioner, arbetslöshet, hat och nazism var andra punkter på statsministerns lista. Löfven efterlyste också en ny gemensam, human och solidarisk asylpolitik på EU-nivå i regeringsförklaringen.

– Asylrätten ska värnas. Sverige ska ha en reglerad invandring. Regeringens arbete för ett förbättrat återvändande fortsätter. Handläggningstiderna ska kortas och de som får stanna ska snabbare kunna börja jobba eller studier.

Världsläget

Statsministern inledde med att tala om det osäkra världsläget med hot om kärnvapenkrig, den humanitära krisen i krigets Syrien och klimatförändringarna. Statsministern lyfte fram den svenska representationen i FN:s säkerhetsråd.

– Sveriges utrikespolitik ska fortsätta att leverera, säger Stefan Löfven.

Kungen: ”Respekt ett nyckelord”

Innan hade Kung Carl XVI Gustaf förklarat riksmötet öppnat.

Här förklarar kung Carl XVI Gustaf riksdagen öppen

– Den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde, inledde kungen och läste ur regeringsformen.

Kungen talade om att det i dag finns tio miljoner svenskar, med skiftande bakgrund och erfarenhet, och att det är riksdagsledamöternas uppdrag att representera dem alla:

– Respekt är ett nyckelord, även i det offentliga samtalet, avslutade kungen innan han till fanfarer förklarade riksmötet öppnat.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer