S satsar på mer vårdpersonal

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 4 000 fler anställda i vården skulle pengarna kunna räcka till, enligt Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson om vårdsatsningen i Socialdemokraternas skuggbudget.

Två miljarder kronor extra per år från 2014 vill Socialdemokraterna satsa på vården, pengar som främst ska användas till mer personal.

-Det är välkänt att det är ett mycket högt tryck på vårdpersonalen, säger partiets ekonomisk politiska talesperson Magdalena Andersson.

Hon pekar på att övertiden ökat kraftigt i flera stora landsting, att lex Maria-anmälningarna blivit fler, samt att anmälningarna till Arbetsmiljöverket ökat sedan 2006

-För mig är det ett tydligt tecken på att allt inte står riktigt rätt till, säger Andersson.

De två miljarderna, som finns med i partiets budgetförslag, skulle kunna räcka till omkring 4 000 fler anställda, enligt henne. Hur långt miljarderna räcker beror dock på om det handlar om läkare, sjuksköterskor eller annan vårdpersonal. Och S vill också använda pengarna till insatser för bättre samordning och omhändertagande av svårt sjuka äldre.

Tanken är att landstingen ska få söka pengar hos staten för olika insatser. Huvuddelen ska handla om mer personal, uppger Andersson.

Folkpartiets ekonomisk-politiske talesperson Carl B Hamilton tycker att det kan vara bra med ”lite mer” pengar, men menar att det krävs högre löner för att locka sjuksköterskor till landstingen.

-De står ju inte precis och väntar utanför sjukhusen på att komma in, säger han.

TT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.