Någon uppgörelse blev det inte – vilket heller inte var väntat.
-Det här mötet var viktigt för att identifiera vilka områden vi är på rätt väg med. Nu övergår vi till en ny fas där vi kan börja förhandla. Jag är redo att starta direkt, konstaterar EU:s permanente rådsordförande Charles Michel på sin presskonferens efteråt.
Siktet är inställt på att kunna samla ledarna till ett ”fysiskt” toppmöte i Bryssel i mitten av juli.
Nord, syd och öst
Tvisteämnena är många och välkända. EU-kommissionen har föreslagit ett coronastöd med 500 miljarder euro i bidrag och 250 miljarder i lån. Oenigheten är dock stor om hur mycket som ska vara lån respektive bidrag, hur pengarna ska betalas tillbaka och enligt vilka kriterier de ska fördelas.
Flera länder i Östeuropa tycker att länderna i syd får för mycket. Länderna i syd tycker å sin sida att länderna i nord är för snåla. Och länderna i nord vill ha tuffare villkor: ekonomiska på sydländerna och demokratiska för länderna i öst.
Sverige tillhör nordgruppen, tillsammans med Danmark, Nederländerna, Österrike och i viss mån även Finland. Sydländerna utgörs främst av Spanien, Italien och Portugal, medan Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien är de mest högljudda i öst.
Hur det gick på toppmötet diskuteras i ett samtal i Europahuset där EU-minister Hans Dahlgren (S) samt EU-parlamentarikerna Tomas Tobé (M) och Helén Fritzon (S) deltar.
Moderator: Markus Bonekamp.
Arrangör: EU-parlamentets representation i Sverige.
Från den 22/6.
Hör samtalet i klippet ovan.
Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå.
Kampen om budgeten
EU-kommissionen har föreslagit ett coronastöd på totalt 750 miljarder euro, bestående av 500 miljarder i bidrag och 250 miljarder i lån. Pengarna ska tas fram genom att EU-kommissionen tar upp lån som medlemsländerna gemensamt går i borgen för. Lånen ska sedan betalas tillbaka gemensamt av EU fram till år 2058. EU-kommissionen hoppas att det ska kunna göras genom införandet av direkta EU-skatter på exempelvis utsläppsrätter och av multinationella nätbolag.
Parallellt har EU-kommissionen ändrat i sitt förslag till ny långtidsbudget för EU under åren 2021–27. Det nya förslaget landar på 1 100 miljarder euro, jämfört med 1 135 miljarder i ursprungsförslaget från 2018. I förslaget ingår att Sverige och ett antal andra länder tills vidare får behålla sina rabatter på EU-avgiften.
(TT)
EU:s väg mot enighet
Så här ser den närmaste tiden ut i jakten på en ny långtidsbudget och ekonomisk återhämtning i EU efter coronakrisen:
* Från 22 juni: Permanente rådsordföranden Charles Michel kan inleda enskilda överläggningar med medlemsländernas ledare.
* 1 juli: Tyskland tar över som ordförandeland i ministerrådet.
* 9–10 juli eller 16–17 juli: Tänkbara tillfällen för ett nytt toppmöte ”på riktigt” i Bryssel.
* Under hösten: Förhandlingar och omröstningar för att få godkänt även från EU-parlamentet och nationella parlament.
* 1 januari 2021: Nya långtidsbudgeten börjar gälla.
(TT)