Foto: svt

Så här kan byggandet ta fart

Uppdaterad
Publicerad

SNS-seminarium om det stora behovet av bostäder och infrastruktur. Bostadsminister Stefan Attefall (KD) deltar.

Varför byggs det så få bostäder och så lite infrastruktur i Sverige trots så stor efterfrågan? Och hur skulle en ökning av byggandet bli möjligt?  I forskningsrapporten ”Nya regler för ökat bostadsbyggande och bättre infrastruktur” av KTH-professorerna Göran Cars, Thomas Kalbro och Hans Lind presenteras en rad förslag för att förbättra det svenska systemet för planering av bostadsbyggande och infrastruktur:

  • Avskaffa det kommunala planmonopolet. Kommunernas starka ställning i markfrågor ger upphov till ineffektiva lösningar där kommunala intressen hävdas på bekostnad av det regionalt och nationellt önskvärda.
  • Röj upp bland riksintressena. Under senare decennier har det skett en kraftig ökning av områden som utpekas som riksintressanta. Riksintressen bör inrättas med större restriktivitet och det måste vara lättare att ompröva dem.
  • Samordna infrastrukturinvesteringar och bostadsbyggande. Statliga infrastrukturinvesteringar i tillväxtregionerna bör villkoras med att bostadsbyggande sker på mark som blir mer attraktiv.
  • Planeringsprocessen måste effektiviseras. Kommunernas effektivitet i att hantera planprocesserna kan ökas om de görs ansvariga för medfinansiering av kostnader för planläggning och bygglovsprövning. Effektiviteten kan också öka genom tydliga tidsgränser och transparens för processer både inom stat och kommun.
  • Stärk den representativa demokratin – begränsa det direkta medborgarinflytandet. Dagens system för dialog gynnar ofta högljudda särintressen. Politikens roll måste vara att väga lokala intressen mot varandra och mot kommunövergripande och samhälleliga mål. Nya metoder för dialog med medborgarna måste utvecklas.
  • Slopa överklagandemöjligheter. Många av dagens överklagandemöjligheter bör tas bort. Prövningstillstånd för överklagande är rimligt. Det bör finnas större möjligheter för dem som drabbas att få ekonomisk kompensation.

Övriga medverkande: Stefan Attefall (KD), civil- och bostadsministerSvante Hagman, chef NCC Construction Sverige Susanne Ingo, strateg, Strategisk utveckling, Trafikverket Eva Nypelius (C), Region Gotland, ordförande i SKL:s Programberedning Ökat bostadsbyggande Erik Pelling (S), Uppsala kommun, vice ordförande i SKL:s Programberedning Ökat bostadsbyggande.

Mötet leds av Åsa Julin, ekonomijournalist

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.