Samtal om konstnärlig frihet och självcensur

Uppdaterad
Publicerad

Hur påverkas en konstnär eller arrangör av hot?

Tryckfrihetsförordningen fyller 250 år i år. Är yttrandefriheten en garanti för den fria konsten? Ett seminarium med fokus på konstnärers och arrangörers villkor och självcensurens problemområden.

Del 1:

Ett samtal om konstnärlig frihet med utgångspunkt i en rapport som tagits fram av FN:s råd för mänskliga rättigheter i frågor om yttrandefrihet och upphovsrätt.

Medverkande: Ann Larsson, Konstnärnämndens direktör och Alfons Karabuda, ordförande i SKAP (Sveriges kompositörer och textförfattare).

Del 2:

Hur påverkas en konstnär eller arrangör av hot, inte bara mot sig själv utan även mot publik eller skådespelare? Utgör yttrandefriheten ett tillräckligt skydd för konstnärer och konstnärliga uttryck? Ska man tala offentligt om hot?

Medverkande: Ludvig Beckman, statsvetare, Sofia Jupither, regissör Alfons Karabuda, SKAP, Ola Larsmo, Svenska PEN, Karin Olsson, Expressen m fl.

Arrangör: Konstnärsnämnden.

Moderator: Gunilla Kindstrand, ordförande i Konstnärsnämndens styrelse

Från 29/8.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.