Sextortion – missbruk av makt mot sex

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har missbruk av makt och position i utbyte mot sex, så kallad ”sextortion”, uppmärksammats allt mer internationellt

Nya EBA-rapporten Sextortion: Corruption and Gender-Based Violence kartlägger kunskapsläget, presenterar fallstudier från Tanzania och Colombia och ger med rekommendationer för hur sextortion bör angripas inom utvecklingssamarbetet.

Sextortion är både en form av korruption och könsbaserat våld och svår att bekämpa, eftersom den ofta faller mellan stolarna inom lagstiftning, policy och praktik. Stigmat som sextortion är behäftat med bidrar till ökad sårbarhet hos offren och risk för att förövarna går fria.

Under seminariet diskuteras bland annat hur begreppet och fenomenet sextortion ska förstås och definieras och hur olika utvecklingsaktörer arbetar med frågan.

Medverkande: De tre rapportförfattarna Åsa Eldén, fil. dr. i sociologi, Dolores Calvo, fil. dr. i sociologi, och Silje Lundgren, fil. dr. i kulturantropologi, samt Ulla Andrén, chef för regionalt samarbete i Afrika söder om Sahara på Sida, Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare Kvinna till Kvinna, Ulrik Åshuvud, styrelseordförande Transparency International Sverige, och Mia Mjengwa Bergdahl, Karibu Tanzania Association.

Moderator: Sara Johansson de Silva, Expertgruppen för biståndsanalys.

Arrangör: EBA – Expertgruppen för biståndsanalys.

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.