V-ombud varnas för att gå för långt

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet föreslås satsa nästan allt på en fråga i valet: stopp för vinstintressen i välfärden. Men partiledaren Jonas Sjöstedt manar kongressen att inte gå för långt i förbudsiver.

Det måste fortfarande finnas plats för stiftelser, kooperativ och brukardrivna alternativ. Ett förbud ska inte innebära att bara kommuner och landsting får driva välfärd.

-Det vore ett stort misstag att tro att ta bort vinstintresset är samma sak som att säga att det är fel att ha kooperativ i hemtjänsten eller brukarkooperativ för personlig assistans, sade Jonas Sjöstedt efter sitt öppningstal på partiets kongress, den 40:e, på Münchenbryggeriet i Stockholm.

-Då skulle vi göra det betydligt svårare för oss att vinna debatten om vinster i välfärden, sade Sjöstedt med en markering till ombuden att fatta ”rätt” beslut.

Känner flyt

I talet beskrev han V som ett parti där medlemmarna strömmar till, väljarstödet ökar och partiets motstånd mot privata företag med vinstintresse i vård, skola och omsorg betytt mycket för flytet. Fröer till vinstmotstånd har till och med letat sig in i borgerliga partier.

Utsikterna för framgång i EU-valet i maj, men framförallt riksdagsvalet, är goda om partiet inte schabblar på vägen, enligt Sjöstedt. Nyckeln är att koncentrera sig på motståndet mot vinstintresset och några frågor till, inte plottra bort sig i en uppsjö av krav.

-Vänsterpartiet har varit ovant på att prioritera, vi har ofta gått till val på för många frågor, säger Sjöstedt.

-Vinstfrågan kommer att ha en särställning i valrörelsen, och som vi hoppas också i en regeringsförhandling. Men vi kommer självfallet att föra fram fler vänsterfrågor.

Han nämner klimat, jämställdhet och tryggare villkor på arbetsmarknaden.

Begär genomslag

V-ledaren fick en av de starkare applåderna när han sade att partiet inte sätter sig i en rödgrön regering till vilket pris som helst. Det räcker inte med kosmetiska förändringar mot vinster i välfärden.

-Vi kan få kompromissa om mycket, vi kommer att ha inflytande, men vi begär också att få genomslag för att ta bort vinstintresset ur de centrala delarna av välfärden, sade Sjöstedt på pressträffen.

Han gjorde klart att V inte på några villkor kan godta en rödgrön regering med borgerligt inslag.

-Vi vet skillnaden mellan höger och vänster.

TT

Fakta: V-kongressen

Vänsterpartiets 40:e kongress sedan partiet bildades 1917 vid en utbrytning från Socialdemokraterna. Från 1967 till 1990 hette partiet Vänsterpartiet kommunisterna (VPK).

225 ombud från hela landet möts på Münchenbryggeriet i Stockholm i tre dagar.

Kongressen följs av några hundra åhörare på plats och många journalister.

Partiet hade vid årsskiftet drygt 13 800 medlemmar, en ökning med drygt 1 500 på ett år.

I SCB:s mätning i december fick V 6,7 procent i väljarstöd, i Novus sammanvägda mätning samma månad 7,2 procent.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.