Ska narkotikabruk fortsatt vara straffbart?

Uppdaterad
Publicerad

Norges regering vill radikalt förändra landets narkotikapolitik. De som använder droger ska inte längre straffas, utan erbjudas hjälp eller lämnas ifred.

I mars 2017 bestämde sig det norska regeringspartiet Høyre, systerparti till svenska moderaterna, för att reformera partiets narkotikapolitiska program, och arbetet med den så kallade rusreformen sattes igång.

Man ansåg kort och gott att ansvaret för drogproblematiken skulle flyttas från rättsväsendet till sjukvården samt att narkotikapolitiken borde vila på en vetenskaplig grund.

Många ser en hög narkotikarelaterad dödlighet i Sverige som ett misslyckande. Från flera håll har behovet att utvärdera den nuvarande narkotikapolitiken förts fram under de senaste åren.

Norge väntas i närtid fatta beslut om att reformera sin narkotikalagstiftning, i riktning mot avkriminalisering av eget bruk och mindre innehav. Alf Butenschøn Skre presenterar huvuddragen i utredningen »Rusreform – fra straff till hjelp« som ligger till grund för reformförslaget.

I det här samtalet ger forskare, polis och riksdagsledamöter sin syn på Norges reformförslag på området.

Medverkande: Alf Butenschøn Skre, sekreterare i Rusreformutvalget (2018–2019), Johan Hultberg (M), ledamot i riksdagens socialutskott, Björn Johnson, fil. dr i statsvetenskap och professor i socialt arbete vid Malmö universitet, Lennart Karlsson, kommissarie vid Polismyndigheten i Region Stockholm, Karin Rågsjö (V), ledamot i riksdagens socialutskott och hälsopolitisk talesperson.

Moderator: Adrian Ekström, projektledare vid SNS. Arrangör: SNS (Studieförbundet Näringsliv och Samhälle)

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.