Den franske stjärnekonomen Thomas Piketty förespråkar att Sverige återinför arvs- och förmögenhetsskatt. Sådana skatter behöver inte vara höga – det handlar framför allt om att hålla koll på rikedomarna.
Storsäljande bok
I sin bästsäljande bok Kapitalet i det 21:a århundradet, som har fått stort internationellt genomslag, skriver Piketty om de historiska klyftorna i inkomst och förmögenheter i västvärlden. En av huvudpoängerna är att när avkastningen på kapital är högre än den ekonomiska tillväxten blir fördelningen av förmögenhet koncentrerad till de allra rikaste i samhället. Generellt växer förmögenheter över tid snabbare än ekonomin i stort när tillväxten ligger på en låg nivå, så länge inget görs för att hindra utvecklingen.
Förespråkar arvs- och förmögenhetsskatt
För att förhindra att de allra rikaste i Sverige drar ifrån förmögenhetsmässigt behöver Sverige, enligt Piketty, återinföra någon typ av arvsskatt, som avskaffades av den S-ledda regeringen 2004, samt förmögenhetsskatt, som avskaffades av Alliansregeringen 2007. Varken Socialdemokraterna eller Moderaterna vill återinföra några av skatterna, men S vill däremot se höjda marginalskatter på riktigt höga inkomster, och kan tänka sig en global förmögenhetsskatt.
Fakta: Känd för tegelsten om klyftor
- Thomas Piketty är professor i ekonomi vid Paris School of Economics.
- Han 43 år gammal och bosatt i Paris.
- Piketty har skrivit tiotalet böcker, senast bästsäljaren ”Kapital under det 21:a århundradet”.
- Boken, en riktig tegelsten, har skapat debatt om inkomstklyftor och koncentration av rikedomar till en liten del av jordens invånare.
- Financial Times har funnit brister i hans datainsamling men de flesta ekonomer respekterar Pikettys kartläggning av den historiska utvecklingen av förmögenhetskoncentration och inkomstfördelning.
- Däremot går åsikterna isär gällande hans lösningar, exempelvis global förmögenhetsskatt. Piketty erkänner också själv att han är bättre på historia än framtid.
- Piketty medverkar på seminarier i regi av LO och Socialdemokraterna under Almedalsveckan i Visby.(TT)