Ministern: Det finns ingen diskriminering i Rumänien

Uppdaterad
Publicerad

Sverige och Rumänien ska samarbeta mot fattigdom, för att förhindra att rumänska medborgare bland annat tvingas tigga på svenska gator. Men det finns ingen diskriminering i Rumänien, hävdar landets socialminister.

Det framkom i dag efter ett möte mellan Rumäniens minister för arbete, familj, socialt skydd och äldre, Rovana Plumb, och hennes svenska kollegor, socialförsäkringsminister Annika Strandhäll och barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér.

Parterna har enats om ett gemensamt uttalande som ska undertecknas vid EU:s toppmöte den 9 mars, sade Plumb.

Steg på vägen

-Vi ska skapa ett ramverk för hur vi ska utbyta erfarenheter av lyckade åtgärder. Lokala myndigheter i Rumänien och Sverige ska samarbeta och vi ska förbereda projekt för att nå gemensamma mål för sysselsättning och social välfärd i båda våra länder, sade Plumb.

På presskonferensen framfördes att fördomar mot romer leder till att de nekas arbete och fastnar i fattigdom. Ministern hade inget svar på om något bör göras mot fördomarna.

-Det finns ingen diskriminering i Rumänien, påstod Plumb.

Hon påpekade att den ekonomiska tillväxten kommer de fattiga till del och gav som exempel att barnbidrag för 500 000 fattiga barn har fördubblats de senaste åren och att minimilönen har höjts.

Plumb lyfte också fram en nationell strategi för romerna i Rumänien och bjöd in sina svenska kollegor så att de själva kan studera förhållandena på plats i landet.

Nationell samordning

Åsa Regnér sade sig se en vilja från Rumänien att vidta åtgärder och noterade att stödpengar från EU för ändamålet nu också används alltmer i landet.

Regnér meddelade också att det inom kort kommer att tillsättas en nationell samordnare i Sverige. Samordnaren ska bland annat studera hur fler jobb kan skapas i de fattiga rumänernas hembyar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.