Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kärnkraftsverket Forsmark öppnade i december 1980 och ägs till stora delar av Vattenfall. Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

Allt fler positiva till kärnkraft

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarna har blivit mer positivt inställda till kärnkraft de senaste åren. Det visar SOM-institutets undersökning som genomfördes förra året.

Undersökningen som presenterades under ett seminarium i Göteborg i slutet av mars visar att stödet för kärnkraft ökat de tre senaste åren. 

Av de tillfrågade i den senaste SOM-undersökningen svarar 42 procent att de vill satsa mer på svensk kärnkraft. 32 procent vill bygga fler reaktorer, vilket kan jämföras med året 2020 då bara 13 procent svarade ja på den frågan.  

Fortfarande är det dock fler som är mer positivt inställda till sol-, vatten- och vindkraft.  

I seminariet “Kärnkraft och teknikoptimism när klimatfrågorna förändras” presenterar forskaren och doktorn Björn Rönnerstrand svenskarnas inställning till olika energikällor men också deras syn på klimatet och hur den har förändrats utifrån flera olika perspektiv.  

SOM-insitutet undersöker varje år svenskarnas uppfattning och inställning till olika aktuella samhällsfrågor. Det har institutet gjort sen 1986. 

Videon är en del av ett heldagsseminarium från SOM-institutet vid Göteborgs universitet den 28 mars. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.