Sverige och EU efter valet

Uppdaterad
Publicerad

Per Malm samtalar med EU-parlamentarikerna Peter Eriksson (MP), Marita Ulvskog (S) och Fredrik Federley (C) om det svenska valets effekter på Sveriges förhållande till EU och den nya kommissionen. Inspelat 18/9.

En fråga som kommer upp under hösten är handelsavtalet med USA, en fråga som inte märktes så mycket i den svenska valrörelsen men som en ny svensk regering måste ta ställning till. Frågan är hur den nya regeringen påverkar den svenska linjen.

Fredrik Federley säger att han känner sig mindre orolig om en socialdemokrat håller i  handelsavtalet eftersom de flesta partierna, inklusive Soialdemokraterna, har en gemensam grundyn i frågan om handel. Men han ser Miljöpartiet som en osäker faktor. 

EU-samtal 2014

Tillväxtkritiker

– Om man ska förtydliga skillnaderna i position mellan oss i Centerpartiet och Miljöpartiet har ju Miljöpartiet varit tydliga med att man är tillväxtkritiker och haft den ingången i synen på handel. Vi från Centerpartiet sida vet att utan handel stannar Sverige. Vi har ingen välfärd, vi kan inte fortsätta med löneökningar och förbättra miljö eller förbättra vården, säger Fredrik Federley.

– Men det där stämmer inte, protesterar Peter Eriksson.

– Det är ju inte så att vi är emot handel. Det är ju bara struntprat.

– Men ni är ju tillväxtkritiska, kontrar Fredrik Federley.

För frihandel

– Vi är för handel. Vi är för frihandel också. Men det ska ske på villkor som inte utarmar naturen eller människor och det tycker jag är en bra grund för ett internationellt samarbete, svarar Eriksson.

– Ja, det delar jag, men jag kallar mig inte tillväxtkritiker för det, säger Federley.

– Det gör inte jag heller. Jag kallar mig inte det heller. Det är några som gör det men du behöver inte lägga sådana ord i andras mun, säger Peter Eriksson irriterat. 

– Vi har haft en sådan här, till exempel Carl Schlyter (MP) som satt i det här parlamentet, påpekar programledaren Per Malm.

– Men jag är inte Carl Schlyter, konstaterar Peter Eriksson.

Se hela samtalet i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-samtal 2014

Mer i ämnet