Sveriges återhämtningsplan

Uppdaterad
Publicerad

För att få del av EU:s återhämtningsfond har Sverige i likhet med övriga medlemsländer presenterat en nationell handlingsplan. Vilka åtgärder kommer att finansieras av EU? Hur kan de bidra till att göra ekonomin grönare, mer digitaliserad och motståndskraftigare?

På seminariet diskuteras den stora investeringsplan som EU har kommit överens om för att reparera de ekonomiska och sociala skador som pandemin har orsakat.

– Jag tror att det är viktigt att hålla i minnet att vi talar om ett tapp i BNP förra året på 6,5 procent och att Europas ekonomin är tillbaka på förpandemiläge någon gång i mitten av 2022, säger moderator Christian Danielsson i sin inledning.

Totalt handlar återhämtningspaketet om 750 miljarder euro. EU-länderna har fått i uppdrag att lägga fram planer på hur de ska använda pengarna. Så här långt har 24 av de 27 medlemsländerna lämnat in planer och 12 har blivit godkända av kommissionen.

***

”Kickstart behövs inte”

 – När vaccineringen har kommit ut tillräckligt, så att vi kan lätta på de här restriktionerna, talar det mesta för att både utbud och efterfrågan växer samtidigt så att det inte behövs så mycket mer. Det behövs ingen kickstart, helt enkelt. Och då skulle jag säga att stora stimulanspaket inte bara är onödiga utan också, faktiskt, kan riskera att vara skadliga, säger nationalekonomen John Hassler.

– Så givet att vaccineringarna – de här fantastiska framgångssagorna, att det gick så fort, att det liksom rullar ut – då kan man nog lägga krispolitiken åt sidan. 

Vad tycker de andra i panelen? Lyssna på hela diskussionen i klippet ovan.

Medverkande:

  • Max Elger, statssekreterare hos finansminister Magdalena Andersson
  • Annika Wallenskog, chefsekonom SKR
  • Jan Larsson, vd Business Sweden
  • John Hassler, professor i nationalekonomi, Stockholms universitet

Moderator: Christian Danielsson, chef EU-kommissionens representation i Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.