Sveriges EU-kommissionär får migrationsfrågorna på sitt bord

Uppdaterad
Publicerad

Veteranpolitikern Ylva Johansson (S), tidigare arbetsmarknadsminister, blir sannolikt Sveriges nästa EU-kommissionär, med ansvar för bland annat asyl- och migration, gränsbevakning och terroristbekämpning. Niklas Svensson intervjuade henne i Strasbourg om hur hon ser på sitt tuffa uppdrag.

Först väntar en utskottsutfrågning i EU-parlamentet den 1 oktober för Ylva Johansson. Hon har fått sju omfattande frågor att svara på skriftligen innan dess.

Två av frågorna är generella för alla tillträdande kommissionärer och handlar bland annat om kvalifikationer för jobbet, erfarenhet och hur hon kommer att samarbeta med parlamentet.

Fem frågor kommer direkt från parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter, Libe. De frågorna är specifika för hennes roll som inrikeskommissionär med ansvar för bland annat asyl- och migration, gränsbevakning och terroristbekämpning. Här ska hon bland annat svara på vad som är hennes huvudprioriteringar, vilka lösningar hon ser framför sig när det gäller sök- och räddningsinsatser på Medelhavet, gränskontroller och hur hon ser på den nuvarande lagstiftningen inom området.

EU-parlamentet väntas rösta om att godkänna den nya kommissionen den 23 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.