Tåg i Europa – hur krångligt kan det vara?

Publicerad

Varför det är så himla krångligt att boka en längre tågresa inom Europa när det är så enkelt att boka en flygresa med olika bolag? Kan och ska våra politiker göra något åt detta?

En tågresa Uppsala – Bryssel kan innebära sju byten och ta 30 timmar. Det finns ingen samordning av tågtabeller eller bokningsmöjligheter.

-Tågbolagen, som SJ, vill inte släppa ifrån sig uppgifter om tabeller och bokningar, menar Jakop Dalunde, EU-parlamentariker från Miljöpartiet.

Den gröna gruppen har lagt förslag i EU-parlamentet om tågbolagen ska tvingas lämna ut sina bokningssystem så att man skulle kunna få en slags tågresor.se, ungefär som flygresor.se som finns idag där olika flygbolag finns med och det går att kombinera på mängder av sätt.

Av klimatskäl uppmanas vi nu att försöka resa med tåg i Europa istället för att flyga, men det är både krångligare och dyrare, och det var enklare för tjugo, trettio år sen.

Att samordningen går så trögt beror delvis på att det finns nationella tågmonopol i Europa, menar Christofer Fjellner (M) som först skulle vilja se att att de kortare tågresorna fungerar.

Programledare: Katia Elliott

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer