Teknoligiskiftets effekt på konkurrensen

Uppdaterad
Publicerad

teknologiskiftet skapar betydande gränsöverskridande utmaningar för EU och medlemsländerna. Frågan är vad EU kan och bör göra för att kunna skörda frukterna av teknologiskiftet och säkra sin globala konkurrenskraft?

Med utgångspunkt i aktuell forskning diskuterar årsboken Europaperspektiv 2020 en rad frågeställningar, bland annat: Vilka möjligheter har EU att ta sig an klimatutmaningen genom att stimulera teknikskiften inom energisektorn? Vad innebär det för konkurrensen på EU:s inre marknad att plattformsföretag som Amazon, Apple och Google har en allt starkare ställning i den digitala ekonomin?

Forskarpanel: Teknologiskiftets effekter på EU:s konkurrensförmåga: plattformsekonominoch skattepolitiken

Medverkande: Mårten Blix, forskare i nationalekonomi, Institutet för Näringslivsforskning, Björn Lundqvist, docent i juridik, Stockholms universitet, Pernilla Rendahl, docent i juridik, Göteborgs universitet.

Del två av tre.

Moderator: Cecilia Garme. Arrangör: De svenska universitetens nätverk för Europaforskning. Från 5/2

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.