Foto: TT

Tuffa försvarsförhandlingar inleds

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds tuffa förhandlingar mellan riksdagspartierna om hur mycket försvarsanslagen ska öka. Ingen har hittills angett en siffra, men de flesta verkar överens om att det rör sig om miljarder.

ÖB Sverker Göransson gjorde under Folk och Försvar i Sälen klart att försvaret behöver årliga tillskott i miljardklassen och han fick i alla fall inte direkt mothugg från politiskt håll.

På tisdagen sätter sig partiernas försvarspolitiska talespersoner och försvarsdepartementet för första gången i förhandlingar om hur det ska låta sig göras. På plats finns också ÖB som ska redovisa grunderna för sitt utspel.

– Det som blir svårigheten är att de 5,5 miljarder kronor som försvarsberedningen föreslog i maj inte kommer att räcka till önskelistan som försvarsberedningen har och knappast heller till det som ÖB vill prioritera. Det kommer som alltid att bli svårt komma överens om tillräckliga medel, men det kommer att krävas mer pengar och det förstår alla, säger Allan Widman (FP).

Om förhandlingarna på den här nivån kommer att räcka för ett nytt inriktningsbeslut eller om partiledarna måste kallas in är oklart, menar han.

– Jag föreställer mig att alla som deltar i de här förhandlingarna har klart bakåt. Men det går inte att utesluta, om det uppstår ett kritiskt läge, att det krävs direkta förhandlingar mellan partiledarna.

Kommer Alliansens krav på en utredning om Natomedlemskap bli en del av förhandlingarna?

– Ja, givet allt som sagts under dessa dagar i Sälen är det nog en säker gissning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Folk och försvar 2015

Mer i ämnet