Foto: SVT

Systematiskt våld mot barn på statliga ungdomshem

Uppdaterad
Publicerad

Barn utsätts för en systematisk och omfattande våldsanvändning av personal på statliga ungdomshem. Våldet sker framförallt i samband med så kallade avskiljningar, då en person placeras ensam i ett rum efter att till exempel ha agerat aggressivt. Flickor och barn med funktionsnedsättning drabbas särskilt hårt. Det visar en rapport från Barnrättsbyrån och Childhood.

Rapporten ”… och jag kunde inte andas” slår bland annat fast att metoder som används i samband med avskiljning/isolering kan likställas med våld.

Även om målet är att skydda ungdomarna visar rapporten att de metoder som används i 80 procent av de granskade situationerna innehåller smärtframkallande grepp som medför stora risker för skada.

Det är framför allt flickor och barn med funktionsnedsättning som drabbas hårdast av den här typen av våld. Samtidigt är möjligheten för barn att själva klaga på missförhållande och få en juridisk prövning i det närmaste obefintlig.

Studien presenteras av rapportförfattaren Maria Andersson Vogel, fil doktor i socialt arbete. Medverkar gör också Elin Wernquist, generalsekreterare Barnrättsbyrån och Javiera Constanza, som tidigare varit placerad på SiS-hem.

Arrangör: World Childhood Foundation. Från 28/10.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.