Vi behöver jobba längre

Publicerad

Vi lever allt längre. För att klara av att betala för ett längre liv som pensionärer behöver antalet arbetade timmar i ekonomin öka. Hur ska det gå till?

Att leva längre betyder att jobba längre om det ska finnas ett ekonomiskt utrymme för att ha en dräglig pension. Men vad innebär det för ungas inträde, och äldres uträde från arbetsmarknaden? Hur behöver arbetslivet anpassas?

Ibland uttrycks en oro för att fler äldre på arbetsmarknaden kan försvåra för unga att få jobb. Enligt den ekonomiska forskningen är det inte sannolikt. Anders Forslund, professor vid IFAU, presenterar en ny SNS Analys som sammanfattar forskningen och diskuterar ungdomsarbetslösheten. För de allra flesta ungdomar går övergången från skola till arbetsliv bra, men åtgärder borde tydligare riktas mot den grupp unga som inte har fullständiga gymnasiebetyg, menar han.

Medverkande

DANIEL HALLBERG, kompetensområdeschef, Inspektionen för socialförsäkringen

ANDERS FORSLUND, bitr. chef och professor, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU)

IRENE WENNEMO, statssekreterare, Arbetsmarknadsdepartementet

ILINCA BENSON, forskningsledare SNS, leder diskussionen.

Arrangör SNS. Inspelat 13/2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.