Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
EU-parlamentarikerna Charlie Weimers (SD, Karin Karlsbro (L) och Heléne Fritzon (S) debatterar om EU orkar med ytterligare utvidgning och när det i så fall kan bli aktuellt. Programledare: Marcus Carlehed. Foto: SVT

Klarar EU av att bli större?

Uppdaterad
Publicerad

EU har i dag 27 medlemsländer. Åtta länder som vill bli nya medlemmar har kandidatstatus, bland andra Ukraina. Orkar EU med ytterligare utvidgning? Debatt med EU-parlamentarikerna Charlie Weimers (SD), Heléne Fritzon (S) och Karin Karlsbro (L) i Bryssel.

-När Ukraina kämpar för sin existens – och vi måste se till att de vinner det här kriget, det finns ingen annan väg framåt – då måste vi också självklart hålla dörren öppen för att de ska bli en del av vår familj, säger Karin Karlsbro (L) som vill ge Ukraina ett snabbspår.

Heléne Fritzon (S) tycker att man ska välkomna fler länder i EU i ett strategiskt perspektiv, för att kunna agera kraftfullt och gemensamt, men att reformarbetet är viktigt.

-Ukraina har ju drygt 40 miljoner invånare. Det är nästan en tiondel av vår europeiska union om de blir medlemmar i dag. Det är klart att det är en utmaning och därför måste vi veta exakt vad det är vi gör och förbereda det på ett väldigt, väldigt bra sätt.

-Med all respekt Karin Karlsbro, men vi kan inte kasta in Ukraina i ett medlemskap. Så snabbt kan det inte gå, säger Heléne Fritzon.

Den svenska EU-avgiften

-Om länder vill vända sig i vår riktning ska vi i grunden vara positiva till det, konstaterar Charlie Weimers (SD), men uttrycker oro för att konflikter mellan länder på västra Balkan ska följa med in i EU. Han tycker också att det är viktigt att den svenska avgiften inte blir för hög.

– Så vad det exempelvis handlar om är ju grundläggande reformer av EU-budgeten innan vi kan göra en stor utvidgning igen, för att undvika att svenska skattebetalare är stora förlorare på det här. Det är ett perspektiv som vi som företrädare för svenska folket måste ha med, säger han.  

Se hela samtalet i klippet ovan.

Programledare: Marcus Carlehed. Från 6/6

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå

EU:s kandidatländer

Länderna som håller på att införliva EU:s lagstiftning i sin nationella lagstiftning:

Albanien

Bosnien och Hercegovina

Moldavien

Montenegro

Nordmakedonien

Serbien

Turkiet

Ukraina

Potentiella kandidatländer

De potentiella kandidatländerna uppfyller ännu inte villkoren för EU-medlemskap:

Georgien

Kosovo

Källa: Europeiska unionen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.