Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

EU:s migrationspakt allt närmre men SD och MP kritiska

Uppdaterad
Publicerad

En historisk migrationspakt mellan EU:s medlemsländer kan bli verklighet snart. Men det förslag som ligger på bordet gillas varken av Miljöpartiet eller Sverigedemokraterna.

Charlie Weimers (SD) tycker att EU borde låta asylprövningar ske i andra länder och inte på europeisk mark. Resurserna finns helt enkelt inte, enligt honom.

- Det migrationstryck som vi har sett hittills mot Europa förbleknar i jämförelse med det som komma skall. Talet om lagliga vägar och omfördelning räcker inte till för att möta efterfrågan, säger han.

En sådan lösning är farlig, anser Alice Bah Kuhnke (MP), som menar att asylrätten riskeras att urholkas.

– Vi måste bygga en migrationspolitik som vi klarar av själva och som faktiskt har ett fokus på de mest utsatta och säkerställer att de får en individuell och rättssäker prövning som följer konstens alla regler, säger hon.

EU-länderna och parlamentet har en gemensam tidsplan för att komma överens om en ny migrationspakt. Ett beslut ska fattas senast under första halvåret 2024. 

I Forums debattsändning från EU-parlamentet i Bryssel förklarar EU-parlamentarikerna Tomas Tobé (M), Alice Bah Kuhnke (MP) och Charlie Weimers (SD) hur de vill att migrationspolitiken i EU ska se ut i framtiden.

Se hela sändningen här.

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-samtal

Mer i ämnet