Nepalesiska kvinnor värmer sig efter ett heligt dopp i närheten av Kathmandu, Nepal. Foto: TT

Tabun kring mens riskerar kvinnors liv

Uppdaterad
Publicerad

Flickor och kvinnors liv riskeras i länder där det är tabu att prata om mens. Blödningar kan vara tecken på sjukdomar som kvinnor inte får vård för, enligt forskning.

Mens ses fortfarande som något skamligt i många av världens länder. I delar av Nepal till exempel får kvinnor gå undan och isolera sig när de har mens. Enligt traditionen måste de sova i skjul och hyddor utanför hemmet under menstruationen.

Men det handlar inte bara om social exkludering utan också om risken för att sjukdomar inte upptäcks, enligt en artikel i den vetenskapliga tidskriften BMJ (British Medical Journal). Blödningar kan vara tecken på skador efter förlossning, missfall, endometrios eller livmoderhalscancer.

Bryta tystnaden

”Genom livet kommer flickor och kvinnor att uppleva många vaginala blödningar, och många kommer att döljas på grund av felaktig information, rädsla, skam och tabun”, står det i artikeln.

Forskarna vill se ett offentligt samtal om blödningar som kan hjälpa kvinnor att se skillnad på normal blödning, som vanlig mens, och blod som visar att något inte står rätt till.

”Ett första steg är att bryta tystnaden kring vaginala blödningar, både på global och lokal nivå, så att flickor och kvinnor kan få den sjukvård och den hjälp de behöver”, skriver forskarna.

800 miljoner

Varje dag har över 800 miljoner flickor och kvinnor mellan 15 och 49 år mens. Samtidigt bedöms omkring 1,25 miljarder kvinnor sakna tillgång till en toalett under mensen, enligt organisationen Wateraid.

Tabun tillsammans med bristen på rent vatten, tvål och mensskydd gör att många kvinnor i fattiga länder inte kan sköta sin hygien på ett bra sätt under mensen.

FN har bedömt att var tionde flicka i Afrika är borta från skolan under mensen just på grund av avsaknad av toaletter.

Fakta om mens

Mens är en blödning från livmodern som flickor och kvinnor får ungefär en gång i månaden från puberteten fram till klimakteriet.

Den slemhinna som byggs upp inne i livmodern under varje menscykel stöts då ut ur kroppen tillsammans med uppåt en knapp deciliter blod.

Hur mycket blod som kommer och hur tätt mensen kommer varierar mellan kvinnor. Hur svåra mensbesvären blir är också väldigt olika, vissa har inga alls. Många får ont när livmodern drar ihop sig för att stöta ut slemhinnan.

Varje dag har mer än 800 miljoner kvinnor i åldern 15 till 49 år mens.

Källa: 1177.se, Wateraid

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.