Melinda Gates Foto: TT

#Tackanej- kampanj får vingar

Uppdaterad
Publicerad

Svenska män som tackar nej hyllas av Melinda Gates, som tillsammans med miljardären Bill Gates driver en av väldens största välgörenhetsorganisationer.

Nu hoppas killarna bakom #Tackanej-kampanjen att den sprids i hela världen.

I slutet av november lanserades initiativet #Tackanej, som uppmanade män att tacka nej till paneler och låta kvinnorna ta plats i strålkastarljuset istället. Alldeles för ofta är det helmanliga paneler som diskuterar olika ämnen i nyhetsmedierna, 80 procent av experter som uttalar sig i tidningar, radio och tv är män. Uppropet har fått effekt menar Thomas Frostberg, en av initiativtagarna som jobbar som krönikör på Sydsvenskan.

– Jag tycker det märks att journalister som bokar gäster tänker efter lite mer, säger han. Fler och fler verkar förstå problemet.

Medier

Hyllning till skandinaviska män

Initiativet #TackaNej fick extra skjuts häromdagen när världskända Melinda Gates, twittrade: ”Underbart att män i skandinavien säger Nej tack till paneldiskussioner utan kvinnor”.

Melinda Gates tweet fick snabb spridning. Amerikanska online- tidningen The Daily Dot plockade upp Melinda Gates hyllning och höll med. ”Det här är vårt favorit-feminism-twitter-fenomen just nu”, skrev tidningen.

Hoppas världens män tar efter

– Det känns jättebra att gå i bräschen, säger Fredrik Wass, som var med och drog igång #TackaNej. Snart kan vi prata om en rörelse och vi hoppas att att män i andra länder hakar på.

Uppmaningarna på twitter har redan trillat in, till exempel har borgmästaren i London tipsats om initiativet. I början av mars härmade norrmännen den svenska kapmanjen och drog igång sin egen #Takknei

Thomas Frostberg hoppas Melinda Gates ser till att maken och miljardären Bill Gates får upp ögonen för den svenska kampanjen och själv ställer krav på paneler han ställer upp i.

– Vi vet att han är rik, men vi vill inte ha hans pengar, säger Thomas Frostberg. Det är oändligt mycket viktigare att han tackar nej till helmanliga paneler och talar om varför.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet