Tallriksmodellen 2100 – så kan vi äta i framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Hur kan en typisk lunchtallrik tänkas se ut år 2100? Förmodligen ganska annorlunda från idag.

– Klimatförändringarna innebär risker för matproduktionen globalt, säger Frida Lager, forskare i klimatrisk.

På en vanlig tallrik mat ligger 2021 kolhydrater, protein och grönsaker. Och även om det inte förändras till 2100 kommer vi förmodligen äta annorlunda då än idag – något som blir tydligt när SVT ber Frida Lager ta fram en möjlig framtida tallriksmodell.

– I forskningen som den här tallriken baseras på tar vi bara hänsyn till långvariga klimatförändringar som ökade temperaturer och minskad nederbörd över tid. Vi har alltså inte tagit med översvämningar eller risker vid transport i beräkningen, säger Lager, som är forskare i transnationell klimatrisk och klimatanpassning.

Matproduktionen kommer påverkas

Tallriksmodellen baseras på hur dagens konsumtion ser ut och globala skördemodeller – alltså hur ett förändrat klimat kan påverka morgondagens skörder. Så hur troligt är det då att modellen blir verklighet?

– Modeller är alltid till viss del osäkra och det här är en ganska fri tolkning av hur en svensk tallrik kan se ut 2100. Men vi vet att matproduktionen kommer att påverkas och att det kommer innebära att priserna på marknaden ändras och att vissa varor faktiskt försvinner från matbutiken, säger Frida Lager.

Och även om Sverige kommer påverkas blir det ännu svårare för andra länder i framtiden.

– De länder som kommer drabbas hårdast av klimatförändringarna är inte de länder som bidragit mest till dem, säger Frida Lager.

I videon ser du hur en svensk tallrik kan se ut 2100.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.