Talman Pelosi håller på åtalspunkterna

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump ställs inför riksrätt. Det har nu USA:s representanthus beslutat. Men åtalspunkterna har ännu inte överlämnats till senaten.
– Det här är ett vågspel för Nancy Pelosi, säger Carina Bergfeldt, SVT:s korrespondent i Washington.

En majoritet i USA:s representanthus har röstat för att ställa president Donald Trump inför riksrätt. 233 av 435 i representanthuset, där demokraterna har majoritet, röstade för beslutet. Två demokrater röstade mot.

Carina Bergfeldt, SVT:s korrespondent i Washington, följer händelserna på plats i USA.

– Det märks att det är en historisk dag. Det här toppar förstås nyheterna här. Republikanerna säger att hela processen är sorglig och onödig. Demokraterna säger också att den sorglig, men nödvändig, säger hon.

Trump kommenterade utfallet under ett kampanjmöte i Michigan. Han anser att Demokraterna nu förklarar öppet krig mot den amerikanska demokratin.

Håller på åtalspunkterna

– Nancy Pelosi har inte velat säga när hon tänker skicka åtalspunkterna till senaten, säger Carina Bergfeldt.

Demokraten Pelosi, talman i representanthuset, håller på åtalspunkterna för att hon vill vidta åtgärder för att det ska bli en rättvis rättegång som möjligt. Hon hoppas till exempel att kunna kalla rätt vittnen. Det kan också vara ett sätt att pressa Trump ytterligare, förklarar Carina Bergfeldt.

Oro för partisk process

Nu när representanthuset har beslutat att ställa Trump inför riksrätt är det senaten som kommer att genomföra processen att pröva om presidenten gjort något brottsligt. Senaten, som kontrolleras av republikanerna, ska agera både domare och jury.

Till exempel så har Mitch McConnell, republikanernas gruppledare i senaten, redan sagt att han kommer att vara partisk under processen. Dylika uttalanden oroar Nancy Pelosi.

– Planen är att senaten ska ta upp ärendet i januari, men det går inte att påbörja processen förrän man fått in åtalspunkterna, säger Carina Bergfeldt och fortsätter:

– Det här är ju ett vågspel för Pelosi. Å ena sidan kan hon få kalla vittnen, å andra sidan kan det provocera att man drar ut på det hela.

Trump blir den tredje presidenten någonsin att ställas inför riksrätt.

Se hela intervjun med Carina Bergfeldt här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer