Tegnell: Ett vaccin ligger långt bort

Uppdaterad
Publicerad

En rapport i Storbritannien visar att antalet dödsfall där kan bli så många som 250 000 med nuvarande strategi att bekämpa coronaviruset. Sverige har en liknande strategi som Storbritannien, där man låter viruset komma och försöker ”platta ned kurvan”. I andra länder försöker man med en aggressivare nedtryckning av smittutbrotten. Statsepidemiolog Anders Tegnell ser dock inte att strategierna är så olika.

– Vi pratar om exakt samma sak i båda strategierna, det gäller att minska takten på smittspridningen så mycket som möjligt. Ingen vet om en befolkningsimmunitet eller ett vaccin kommer först och mycket tyder på att ett vaccin ligger långt bort, säger Anders Tegnell.

Matematiska beräkningar från en grupp forskare vid Imperial College London har fått många britter att sätta teet i halsen. Enligt uträkningar riskerar nämligen en kvarts miljon människor att dö till följd av coronaviruset. Enligt samma rapport riskerar intensivvården att överbelastas åttafalt, om regeringen håller fast vid sin nuvarande strategi och inte vidtar ännu kraftfullare åtgärder för att stoppa smittspridningen, som i andra länder.

Coronapandemin

Enligt en av rapportförfattarna, Neil Ferguson, ligger Storbritannien fortfarande efter jämfört med andra länder på den europeiska kontinenten, och att det nu behövs kraftfulla åtgärder för att trycka tillbaka smittspridningen så mycket det bara går. Något annat val finns inte, säger han.

Påminner mycket

Det relevanta för Sverige är att Storbritanniens och Sveriges strategi att bekämpa viruset påminner extremt mycket om varandra. Planen är att begränsa smittspridningen, utan att behöva stänga ner hela samhället som i exempelvis Norge och Danmark.

I Storbritannien har folk ombetts att hålla sig borta från exempelvis pubar och i Sverige ska nu eleverna på landets alla gymnasieskolor och universitet bedriva hemundervisning. Men grundskoleeleverna går fortfarande i skolan som vanligt.

Se klippet där Anders Tegnell kommenterar rapporten i videospelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet