– Vi ser väldigt tydliga tecken på att det finns smittspridning i Sverige som inte är kopplat till resande, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Tegnell: Om man stänger allting så skjuter man bara problemet framför sig

Uppdaterad
Publicerad

Trots att land efter land väljer att stänga sina skolor för att hindra smittspridningen av coronaviruset, är det inte rätt väg att gå för Sverige. Det menar statsepidemiologen Anders Tegnell.

– Om skolbarn stannar hemma kommer det att få väldigt stora effekter, säger Tegnell i Morgonstudion.

Även i Sverige uppmanas vi nu till större försiktighet för att minska smittan av coronaviruset. Folkhälsomyndigheten kom på måndagen med rådet att alla som bor i Stockholmsområdet och kan jobba hemifrån också borde göra det. Dessutom bör äldre undvika sociala kontakter så mycket som möjligt.

– Det är nu som man ser att den här typen av åtgärder kommer ha störst och bäst effekt, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Coronapandemin

Inte rätt att stänga skolor

Frågan om Sverige bör göra som andra länder och stänga sina skolor för att hindra smittspridning av coronaviruset i samhället är ständigt het. Under tisdagen meddelade Finland att man kommer stänga sina grundskolor och universitet och övergå till distansutbildning fram till 13 april.

Men enligt statsepidemiologen Anders Tegnell är det inte rätt väg att gå för Sverige. Om skolbarn stannar hemma kommer det att få väldigt stora effekter, menar han.

– Inte minst på hälso- och sjukvården som kommer att bli av med väldigt mycket av sin personal. Det är en helt oacceptabel effekt, säger Tegnell.

– Vi pratar här om personer som kan jobba hemma utan att få stora effekter på sina arbeten och samhället i övrigt – och så är det faktiskt inte med barn. De kan inte stanna hemma utan att det får stora effekter på samhället.

”Inte farligt med en spridning i skolan”

Dessutom finns det flera andra negativa effekter av att stänga skolorna. En av dem är att barnen kommer att röra sig ute i samhället mer.

– De kommer att träffa andra barn, gå hem till morfar och mormor. Så vi kommer att få mer spridning ute i samhället istället, säger Tegnell och tillägger:

– Vi måste komma ihåg att en spridning i skolan inte är farlig och att den här sjukdomen inte är farlig för barn.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet