Information om vem du har ringt lagras sedan 2012 hos teleoperatörerna.

Teleoperatörer stoppar datalagring

Uppdaterad
Publicerad

Det fortsätter att storma kring datalagring i Sverige. Telia Sonera blir nu ytterligare en i raden av teleoperatörer som stoppar sin datalagring och på måndag väntas även Tele2 göra detsamma.

Vem du har ringt, när du ringde och hur länge ni pratade, all sådan information har sedan 2012 lagrats hos de stora teleoperatörerna.

Företagen har sedan starten varit kritiska. Men i tisdags kom ett beslut från EU-domstolen som har rört om rejält i den svenska datalagringslagstiftningen.

Datalagringsdirektivet

Ogiltigförklarad lag

EU-domstolens beslut ogiltigförklarar datalagringsdirektivet som finns i Sverige, men exakt vad det innebär för de svenska teleoperatörerna är oklart. Trots det har nu både Bahnhof och Telia Sonera valt att tolka beslutet från EU som att de ska avbryta sin datalagring omedelbart.

– Vi välkomnar den här domen. Vi avbryter datalagringen tills svenskt rättsväsende har klarlagt vad som gäller, säger Patrik Hiselius, jurist på Telia Sonera till SVT Nyheter. 

Flera operatörer väljer ju att avvakta och se hur svenska myndigheter tolkar EU-domstolens beslut. Varför väljer ni inte att avvakta?

– Vi har ju gjort vår tolkning av det här domstolsutslaget som kom i tisdags.

Men är man fri som företagare att själv tolka lagen?

– Nej, vi måste naturligtvis följa svensk lag, och det här är vår tolkning av regelverket, säger Patrik Hiselius till SVT.

Tele2 tar beslut på måndag

På måndag väntas även Tele2 stoppa sin datalagring. Företaget kräver ett snabbt besked om vad som gäller och har därför skickat ett brev till den myndighet som har hand om tillsynen av lagen och ställt ett ultimatum. Får man inget svar innan måndag gör man som Telia Sonera och Banhof, och stoppar datalagringen.

– Vi önskar ett besked från Post- och telestyrelsen och departementet vad man anser gäller i en sådan här situationen. I avsaknad av det så måste vi göra vår egen bedömning, det är vi skyldiga att göra, säger Stefan Backman, chefsjurist på Tele2 Sverige till SVT.

Den ansvariga myndigheten, Post- och telestyrelsen, kommer inte att vidta några åtgärder mot de operatörer som väljer att inte lagra data.

– Vår analys av EU-domstolen visar att det finns stora svårigheter med att tillämpa lagen så som den är utformad i dag, säger Göran Marby, generaldirektör för Post- och telestyrelsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Datalagringsdirektivet

Mer i ämnet