Ett utbrott av det fruktade chikungunyaviruset i norra Italien har fått EU att reagera. Sammanlagt 254 fall av viruset har rapporterats i Italien. En person har av´led efter att blivit smittad av viruset.
-Det går inte att säga att det enbart beror på klimatet. Men klimatförhållandet i Italien har bidragit till den snabba spridningen, säger Stefania Salmaso chef vid Italiens folkhälsomyndighet.
Idag samlades den europiska smittskyddsmyndigheten, ECDC i Stockholm med anledning av virusutbrottet i Italien. Några av de viktigaste uppgifterna är att samla information om sjukdomen, skapa beredskap för andra tropiska sjukdomar och planera inför kommande utbrott. Experter är överens om att chikungunyafebern kan sprida sig till fler länder i Europa.
-Den kan få stora konsekvenser för samhället, inte minst ekonomiska, säger Jean-Claude Desenclos, chef vid smittskyddsavdelningen vid Frankrikes folkhälsomyndighet.
Kan komma till Sverige
Viruset har rapporterats i 14 länder, de nordligaste är Storbritannien och Nederländerna. Forskare tror att myggan kan nå så långt norrut som Danmark och södra Skåne. Men, myggan skulle få en kort säsong i Sverige. En kartläggning från ECDC visar att västra Europa har goda möjligheter att upptäcka sjukdomen och därigenom förhindra spridning.
EU varnar även för att fler tropiska sjukdomar kan få fotfäste i Europa. Enligt Stefania Salmaso, chef vid Italienska smittskyddsinstitutet är det bara en tidsfråga innan denguefebern får fäste i Europa. Denguefebern sprids genom bett av Aedes aegypti-myggan. Endast ett fåtal fall har av denguefebern har rapporterats från en ö i Portugal.
Liten risk för malaria
Risken att den fruktade malariamyggan ska få fotfäste i Europa ser forskarna i nuläget som liten. För att malariaviruset ska kunna spridas krävs att andra myggor etablerar sig i Europa och i dag finns inget som tyder på att det är möjligt inom en närliggande framtid.
Andreas Liebermann, SVT Text & Webb
Fakta: Chikungunyafeber
*Viruset som sprids via myggor är en s.k. vektorburen zoonos, alltså en sjukdom som kan överföras mellan djur och människor.
*Insjuknandet är akut, med hög feber, huvudvärk, muskelvärk och ledvärk. Enstaka fall där smittade personer drabbats av små blödningar i tandkött har rapporterats. Fall av hjärnhinneinflammation finns beskrivna.
*Smittan sprids från tigermyggan till människor, den smittar inte från människa till människa.
Inkubationstiden är mellan tre och tolv dygn.
*Sjukdomens namn betyder ”det som är böjt” och syftar till den smittades kroppshållning, på värk i muskler och leder.
*Vanligast i Östafrika, men även förekommande i Sydostasien, runt Indiska oceanen och Filippinerna.
*Senaste stora utbrottet skedde 2006 på den franka ön Réunion i Indiska oceanen. Över 150.000 människor smittades och över 70 personer avled.
*Det saknas vaccin för sjukdomen. Någon speciell behandling finns inte, utan behandlingen inriktas på smärtlindring.
*Enklaste sättet att skydda sig mot myggan är att bära långärmade kläder och myggmedel.
*Viruset är inte anmälningspliktigt.
Källa: Smittskyddsinstitutet, WHO