• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

– Undvik nya kontakter på ditt resmål. Om du ska handla, gå och handla ensam om det går, sa Folkhälsomyndighetens chefjurist Bitte Bråstad under dagens digitala pressträff. Foto: Claudio Bresciani, TT

Folkhälsomyndigheten: Det vi trycker på är det personliga ansvaret under jul

Uppdaterad
Publicerad

133 nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten. Sverige närmar sig också 300 000 smittade, men kurvan ser ut att stanna av.

Det ser ut att närma sig en platåfas i Sverige, sa Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten under dagens digitala pressträff.

I Europa ser det ut som att antalet smittade håller på att klinga av. Även om Folkhälsomyndighetens Karin Tegmark Wisell tycker att siffrorna ska ses med en viss försiktighet.

Det är stor skillnad mellan olika länder. Och det är skillnad på när olika länder har haft en uppgång och nedgång. Vi får ta det här för vad det är. Det finns ett stort antal fall på Europanivå.

Coronapandemin

Samma mönster går även att se i Sverige då det som för några veckor sedan var en brant kurva uppåt nu avtar.

Det ser ut att närma sig en platåfas i Sverige, säger Tegmark Wisell.

Personligt ansvar

Folkhälsomyndighetens chefjurist, Bitte Bråstad, kommenterade även regeringens besked kring svenskarnas julfirande och poängterade att ansvaret ligger mycket på individen själv.

Det vi trycker på är det personliga ansvaret. Alla har en skyldighet att tänka igenom hur man riskerar att smitta andra, säger Bitte Bråstad.

Regeringen, som under en digital presskonferens precis innan Folkhälsomyndighetens pressträff meddelade att de lokala råden den 14 december ersätts av nationella råd.

20 av 21 regioner räknar med en förvärrad situation

Sex av landets 21 regioner befinner sig just nu i förstärkningsläge, tio i stabsläge och fem regioner meddelar att de just nu befinner sig i ett normalläge. Men 20 av 21 regioner räknar med att situationen kommer att förvärras framöver.

–  Tjugo regioner rapporterar att de väntar försämring i framtiden på både kort och lång sikt, säger Socialstyrelsens krisberedskapschef Johanna Sandwall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet