Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Folkhälsomyndigheten får nu möjlighet att besluta om besöksförbud på särskilda boenden om det behövs för att bromsa spridningen av covid-19. Foto: Claudio Bresciani/TT, Martina Holmberg / TT

FHM: Besöksförbud på äldreboenden i 13 av länets kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten har i dag utfärdat ett tillfälligt besöksförbud på särskilda boenden för äldre i 32 av landets kommuner. 13 av dem ligger i Stockholms län.

– Det är en seger för oss kommuner som hade modet att fatta beslut i syfte att rädda liv, säger Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M).

Torsdagens beslut är det första i sitt slag som Folkhälsomyndigheten fattat. Tidigare besöksstopp som kommunerna utfärdat på egen hand har saknat lagstöd, till exempel Stockholms stads beslut som revs upp av domstol.

Hälften av länets kommuner berörs

De kommuner i Stockholms län som finns på listan är Botkyrka, Danderyd, Ekerö, Järfälla, Salem, Sollentuna, Solna, Stockholm, Södertälje, Täby, Upplands Väsby, Vallentuna, Österåker.

– Men vi ser det här fortfarande som en sista åtgärd när man har försökt allting annat för att hindra smittspridningen, sa statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndighetens presskonferens på torsdagen.

Kommunerna på listan har alltså visat för FHM att de vidtagit de åtgärder som krävs för att förhindra spridningen av viruset – men det har inte varit tillräckligt.

”Bra att vi nu får en lösning”

Beslutet gäller 3-12 december men undantag får göras.

– Det är bra att vi nu får en lösning som är juridiskt hållbar och dessutom gäller privata boenden. Med tanke på de sociala konsekvenser och det stora intrång i människors liv besöksstoppen innebär är det välkommet att förbudet också innefattar undantag för att bryta en separation mellan makar eller om det annars finns andra särskilda omständigheter, säger Stockholms stads äldreborgarråd Erik Slottner (KD).

Besöksförbud

Visa

Kommunerna som får införa besöksförbud på särskilda boenden från den 3 december till och med den 12 december 2020 är:

Botkyrka

Bräcke

Danderyd

Dorotea

Ekerö

Järfälla

Landskrona

Lysekil

Kungsbacka

Ragunda

Salem

Skara

Skinnskatteberg

Sollentuna

Solna

Sorsele

Stockholm

Strömsund

Såtenäs

Södertälje

Sölvesborg

Tibro

Torsås

Trelleborg

Täby

Upplands Väsby

Vallentuna

Vindeln

Västerås

Växjö

Åstorp

Österåker

Källa: Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer