Anna König Jerlmyr (M) som är ordförande i Krisledningsnämnden som tog beslutet om besöksstopp. Foto: Jessica Gow / TT

Besöksförbudet i Stockholm rivs upp av domstol

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm stads tidigare beslut om besöksstopp på äldreboenden var olagligt enligt förvaltningsrätten. Men Stockholm förlänger nu ändå besöksstoppet.

– Det handlar om att rädda liv, säger Anna König Jerlmyr, (M) finansborgarråd i Stockholm.

Förvaltningsrätten i Stockholm har slagit fast att det besöksstopp som Stockholms stad beslutade om från och med den 12 november till och med den 30 november 2020, med anledning av den ökade smittspridningen av covid-19, strider mot lagen och ska upphävas.

Men Stockholms stad har redan beslutat att förlänga besöksstoppet, med något ändrad formulering, till och med den 14 december och har inga planer på att backa från beslutet, trots förvaltningsrättens beslut på måndagen.

– Vi är frustrerade från Stockholms stads sida, både på Folkhälsomyndigheten och regeringen, säger Anna König Jerlmyr.

Saknar verktyg

Hon tycker att regeringen inte gett kommunerna de verktyg de behöver för att stoppa smittspridningen.

– Vi är många kommuner som önskar att regeringen kliver fram och ger oss lagliga möjligheter till besöksstopp.

Regeringen har beslutat om en förordning som från och med den 21 november ger Folkhälsomyndigheten möjlighet att införa lokala besöksförbud på särskilda boenden för äldre, om det behövs för att förhindra spridning av covid-19.

FHM senfärdiga

Anna König Jerlmyr säger att Stockholm försökt få kontakt med Folkhälsomyndigheten för att rådgöra om ett lokalt besöksförbud eftersom andelen bekräftat smittade på äldreboendena fördubblades på bara en vecka. Men myndigheten har inte gett Stockholm något svar.

– Nu är de så senfärdiga att vi kliver fram och fattar vad vi tycker är ett välgrundat beslut. Det går för långsamt på den nationella nivån och vi behöver agera kraftfullt och trycka tillbaka smittspridningen.

– Det handlar om att rädda liv i slutändan, säger Anna König Jerlmyr.

I Täby ville man precis som Stockholm införa besöksstopp men där gjorde man inte det på grund av att det inte fanns lagligt stöd. Hör mer om detta i videon nedan.

Fakta: Besöksförbud på äldreboenden

Regeringen beslutade om ett nationellt besöksförbud på äldreboenden som varade mellan 1 april och 1 oktober.

Den 21 november återuppstod besöksförbudet, nu som lokala förbud. De formella besluten fattas av Folkhälsomyndigheten i samråd med lokala och regionala aktörer.

Besöksförbud som beslutats på annat sätt, till exempel av kommun eller äldreboende på egen hand, saknar lagstöd. Inspektionen för vård och omsorg kan då utfärda vite. Tillsynsmyndigheten har dock inte inlett något sådant ärende.

Källor: Regeringen och Inspektionen för vård och omsorg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.