Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sanna Faily, verksamhetschef på Attendo Långbroberg, berättar om hur deras besöksstopp funkar och hur man hanterar anhöriga som vill komma på besök. Foto: SVT

Nu införs besöksstopp på Stockholms stads äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i dag, torsdag, till och med den 30 november råder det åter besöksstopp på Stockholms stads äldreboenden. Beslutet har fattats av stadens krisledningsnämnd med anledning av den ökande smittpridningen av covid-19 på boendena. Men en del privata äldreboenden följer inte kommunens beslut.

Enligt kommunen kan undantag från besöksstoppet göras om till exempel en person befinner sig i livets slutskede.

Flera privata äldreboenden håller på att diskutera om de ska följa kommunens beslut om besöksstopp. Kavat Vård väljer till exempel att inte införa besöksstopp på sina boenden, liksom Ersta diakoni, utan hänvisar i stället till de skärpta råden och avråder från besök. Attendo har däremot fattat samma beslut som kommunen.

Folkhälsomyndigheten har tidigare sagt att kommuner inte har rätt att införa lokala besöksförbud på äldreboenden. Däremot kan kommuner avråda från att besöka enskilda boenden under kortare perioder om smittspridningen är hög i området.

TIPSA OSS: Har du påverkats av corona på ett oväntat sätt eller har du en historia du tycker vi borde berätta? Mejla oss på SVT Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer