Utredningen innehåller också förslag om att antalet dagar bli färre med totalt 30 dagar, och att 30 dagar ska få överlåtas till någon annan. Foto: TT

Domen om nya föräldraförsäkringen: ”Låt oss sköta våra dagar själva”

Uppdaterad
Publicerad

Fler öronmärkta månader till pappan och slopad lägstanivå presenterades i utredningen om en ny föräldraförsäkring. Förslagen blev ett hett diskussionsämne på sociala medier och reaktionerna var blandande. ”Fy vad dåligt. Det ska föräldrarna själva bestämma” skriver en användare.

I dag tog socialminister Annika Strandhäll (S) emot förslaget på en ny, mer modern, föräldraförsäkring. Utredningen föreslår bland annat att antalet månader som är öronmärkta för pappan, eller den andra partnern, ska öka från tre till fem.

Uselt enligt vissa...

Förslaget engagerar många och på sociala medier har reaktioner har varit blandade. Bland SVT Nyheters följare finns de som som totalsågar det: 

”Det var tamejfan det sämsta jag har läst! Jag jobbar skift, och förlorar nästan en tredjedel på inkomsten när jag är ledig med mina barn, och då är det inte mycket kvar av pengarna efter räkningarna. Hur f*n skulle jag kunna klara mig i 5 månader hemma med barnen då? Nej, tänk om och låt oss föräldrar sköta våra dagar själva!” skriver en användare på SVT Nyheters inlägg.

”Nä nu får det bli stopp och bromsbelägg. Hur sjutton tänker ni i regeringen! Tänk om tänk rätt!”

”Självklart måste alla familjer själva kunna välja vad som passar just den familjen bäst. Finns betydligt bättre sätt att skapa jämlikhet.”

...jämlikt enligt andra

Men många av kommentarerna välkomnade också det som presenterats i utredningen:

”Det låter väl bra att förslag kommer till som kan bidraga till mer jämlikhet trots allt. Många ryter till omgående när det talas om kvinnors usla pensioner och det är ju oftast kvinnorna som är hemma med barnen samt arbetar deltid.”

”Vi bor i ett land där vi får betald ledighet för att vara hemma med våra små. Att det läggs upp så att mannen tvingas ta mer ansvar med barnen från början och därmed får en bättre relation till dem är ju bara så fint. Det är en fantastisk rättighet vi har!”

”Så återigen för alla som blir arga: Det är försäkringen som diskuteras. Inte någon lag. Ni får va hemma hur mycket eller lite ni vill. Men för att staten ska betala ut pengar till er måste ni fylla vissa kriterier. Inte jättekonstigt va?”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.