Våldsamma upplopp i franska staden Dijon Foto: TT Nyhetsbyrån

Våldsamma upplopp i Dijon – stora polisförstärkningar inkallade

Uppdaterad
Publicerad

Franska myndigheter har skickat stora polisförstärkningar till den franska staden Dijon efter våldsamheter mellan stadens tjetjenska och nordafrikanska minoriteter.

Mer än 150 personer, några med huva och beväpnade med både knivar och vapen, samlades i måndags för att hämnas en påstådd attack på en tjetjensk tonåring, som ska ha utförts av en lokal droghandlare, rapporterar den brittiska tv-kanalen.

Flera händelser ska sedan ha utspelat sig under helgen i den franska staden Dijon efter att tjetjener ska ha uppmanat till hämnd via sociala medier. Hundratals ska ha anslutit från övriga Frankrike samt Belgien och Tyskland.

Åklagare uppger att minst 10 personer skadades på fredagskvällen, vissa allvarligt, och att en person fick skottskador på lördagen. På söndagen anslöt mer än 200 personer till stadsdelen Les Grésilles, med många nordafrikanska migranter, med våldsamt uppsåt, säger polisen.

Våldet tog fart på nytt i går då människor satte eld på sopor och en bil, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Mängder av polis inkallad

37 kravallpoliser har redan anlänt till staden och 110 ytterligare poliser har beordrats dit.

Bernard Schmeltz, en statlig tjänstemannen i regionen, sade i ett uttalande att våldet ”verkar vara en del av en uppgörelse mellan medlemmar av det tjetjenska samfundet i Frankrike och ”invånarna” i Dijon.

”Vi hade aldrig för avsikt att plundra staden och ta ut det på invånarna”, sa en en tjetjensk man till dagstidningen Le Bien Public

I en intervju med dagstidningen Le Bien Public säger en man som påstår sig vara tjetjen att händelserna var hämnd efter ett övergrepp mot en 16-åring av en lokal droghandlare.

En förundersökning har inletts för mordförsök, säger Dijon-åklagaren Eric Mathais, enligt BBC.

Tjetjenien är en rysk republik i norra Kaukasus. Två krig på 1990-talet utlöste en våg av utvandring, där många tjetjener kom till Västeuropa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.