Arkivbild. Foto: Ingvar Karmhed/TT

Tomt i klassrummet när läraren är sjuk

Uppdaterad
Publicerad

Många skolelever blir helt utan undervisning när läraren är sjuk. Det visar en undersökning som Lärarförbundet gjort. Värst ser det ut i gymnasiet. Där ersätts majoriteten av lärarna sällan eller aldrig med vikarie.

– Följden blir att eleverna blir utan den undervisning de har rätt till. I stället får de håltimmar eller hemuppgifter, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet.

Lärarförbundet har låtit Novus göra en enkät om vikariefrågan bland lärare från förskola till gymnasium. 1400 lärare har svarat, vilket motsvarar en svarsfrekvens på 61 procent.

Bland alla lärare i hela undersökningen är det bara fyra procent som uppger att de alltid ersätts med en vikarie när de är borta från undervisningen.

Värst på gymnasiet

I grundskolan är det 18 procent av lärarna, nästan var femte, som sällan eller aldrig ersätts med vikarie, enligt undersökningen.

Men det är i gymnasiet som riktigt många elever får klara sig på egen hand: 59 procent av lärarna, eller nästan tre av fem, ersätts sällan eller aldrig av vikarie när de är borta.

– I grundskolan har skolan utöver undervisningen ett tillsynsansvar. Det gör att skolorna inte kan skicka hem eleverna utan vidare när lärare är borta. Det ansvaret försvinner på gymnasiet, säger Johanna Jaara Åstrand.

Lärarförbundet ser två skäl till att så många blir utan vikarie i skolan.

– Det ena är att det är svårt att få tag i vikarier. Det andra är att politikerna inte vill betala för det, säger Johanna Jaara Åstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.