Tora Rydelius: Det finns en fördom om att kvinnor ljuger

Uppdaterad
Publicerad

Fler män än kvinnor misstror de vittnesmål om sexuella övergrepp som framkommit i samband med me too-uppropen.

– Det finns en fördom att kvinnor ljuger när de berättar om övergrepp, säger Tora Rydelius som driver ett uppmärksammat instagramkonto dit flera kvinnor vänt sig för att berätta om sina upplevelser av sexuella trakasserier.

45 procent av männen i Sverige anser att me too-uppropen är helt eller delvis överdrivna, visar en Novusmätning som utförts på uppdrag av SVT Nyheter.

Undersökningen visar också att fler män än kvinnor misstror vittnesmålen som kommit fram i samband med uppropen.

Kampanjen #MeToo

89 procent av kvinnorna instämmer helt eller delvis i påståendet ”jag tror på de historier och berättelser som kommit fram” medan motsvarande andel bland männen är 83 procent.

Samtidigt uppger 13 procent av männen att de helt eller delvis misstror historierna som kommit fram medan motsvarande andel bland kvinnorna är 6 procent.

”Fördom om att kvinnor ljuger”

– Det finns en fördom om att kvinnor ljuger när de berättar om övergrepp, att man väljer att tro på mannens historia och inte kvinnans, säger Tora Rydelius som står bakom instagramkontot 1337likes.

Hon menar att maktstrukturer i samhället gör att kvinnors vittnesmål om sexuella övergrepp generellt sett tillskrivs lägre trovärdighet än mäns.

– Det finns en anledning till att det kallas rykten och ryktesspridning och inte vittnesmål och historier när kvinnor berättar, säger hon.

Olika erfarenheter

Luis Lineo från organisationen Män för jämställdhet tror att skillnaden mellan män och kvinnors uppfattningar om sanningshalten i vittnesmålen delvis kan förklaras med att män som grupp inte blir utsatta på samma sätt som kvinnor.

– Om man tillhör gruppen som utsätts för övergrepp ser man orättvisan medan gruppen som utsätter kanske inte ser den på samma sätt. Vi män behöver bli bättre på att vara lyhörda och empatiska och lyssna in de historier som berättas, säger Luis Lineo.

”Få känner igen sig i de grövsta våldtäktsmännen”

Tora Rydelius tror att få män känner igen sig i de grövsta historierna som framkommit i samband med me too-uppropen men hoppas ändå att vittnesmålen ska få fler att reflektera över sitt beteende.

– Det finns nog många män som inte känner igen sig i de grövsta våldtäktsmännen och det är ganska förståeligt för de är ganska få. Men jag hoppas att män kan se att de kanske gör mildare grejer som också bidrar till en struktur eller som gör att de inte stoppar en kvinnofientlig kultur på en arbetsplats till exempel.

Så gjordes undersökningen:

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av SVT och genomfördes i Novus Sverigepanel med 1022 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18 – 79 år den 23 – 29 november 2017. De tillfrågade fick svara på fem frågor med följdfrågor där de antingen fick fick välja om de höll med om olika påståenden eller välja om hur mycket de instämmer. Kategorierna för instämmande var: Instämmer helt, instämmer delvis, instämmer inte särskilt, instämmer inte alls, vet ej, instämmer helt/delvis och instämmer inte särskilt/inte alls.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet