Bengt Olsson, presschef vid Trafikverket, vill att folk håller avstånd i jultrafiken både mellan människor och mellan bilar. Foto: Pressbild

Trafikverkets uppmaning inför julen: Håll avstånd

Uppdaterad
Publicerad

Det blir en annorlunda jul i år. Men de som ändå tänker ge sig ut i trafiken har Trafikverket en skarp uppmaning till.

– Det handlar inte bara om att hålla avstånd till människor vid jul utan det gäller att hålla avstånd på hjulen också, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

På torsdag är det julafton igen med tomtar, gröt och klappar. Men årets jul kommer inte bli som vanligt men trots det förväntas många ge sig ut på vägarna kring jul och nyår som brukar vara en av de mest intensiva trafikhelgerna.

– Troligtvis blir det färre som är ute och reser totalt sett i år. Men skidorterna är ju fortfarande tillgängliga och det finns en hel del bokningar. Vi tror nog att det kommer upplevas att det finns en hel del bilar ute på de fåtal vägar som leder till fjällanläggningar. Däremot blir det nog totalt sett inte lika mycket trafik som tidigare, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

Coronapandemin

Biltrafiken har gått ner

Sedan andra vågen av coronapandemin svepte in över Sverige i höstas har biltrafiken gått ner igen.

– Sedan oktober har det krupit ner ungefär 15 procent. Det är för framförallt storstadsregionerna men troligtvis är det samma siffror i övriga landet.

Då blir det mest trafik

Eftersom julafton infaller på en torsdag i år så tror Bengt Olsson att en del kommer att ge sig av redan den 18 december.

– Det blir nog ett utspritt mönster i år. Det kommer vara en del redan på fredag till framförallt fjällorterna där stugbyten brukar göras på helgerna. De kortare resorna som inte är så långa kommer vi nog framförallt se den 23 december.

Framförallt kan det bli intensivt på de stora vägarna, som E4 längs ostkusten i norra Sverige.

– De större vägarna som E4 längs ostkusten och vägarna från storstadsregionerna som E6 och E14. Däremot vet vi inte riktigt om det blir samma tryck på E22 från Norrköping och ner mot Västervik och Kalmar.

”Håll avstånd”

Bengt Olsson har också en uppmaning till alla bilister som går på årets tema om att hålla avstånd.

– Det handlar inte bara om att hålla avstånd till människor vid jul utan det gäller att hålla avstånd på hjulen också. Snittet med allvarliga olyckor och där man behöver sjukvård ligger på 32 personer varje dag vid jul och nyår. Vi har fullt upp med pandemin nu och då behöver vi inte lägga på sjukvården med ytterligare mer jobb, säger Bengt Olsson.

Fem tips inför resan från Trafikverkets presschef Bengt Olsson

• Fundera på om du måste resa.

• Ska du resa, försök hitta en resa mitt på dagen och ta någon av de dagarna där du uppfattar att det är mindre biltrafik ute.

• Följ de senaste trafikuppdateringarna kring hur det ser ut på de vägarna man själv ska köra.

• Ha alltid en reservplan om det skulle bli mycket köer eller om väderleken slår om kvickt.

• Stannar du för att tanka, äta eller gå på toa så är det samma rekommendationer som i övriga samhället. Ska du ta i ett handtag fundera på hur du gör det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet