Tre nycklar för att bekämpa coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Efter coronautbrottet i Kina sprider sig nu viruset över världen. Matti Sällberg, professor och biomedicinsk analytiker vid Karolinska institutet, ger tre nycklar för hur man ska bekämpa coronaviruset både nu och för eventuella framtida utbrott.

För att skapa ett vaccin behöver man gensekvensen från viruset, göra en odling av viruset i en cellkultur och kunna testa det på djur. Allt detta har man gjort idag, men problemet är att det tar tid att få fram rätt vaccin. Och detta gäller särskilt för coronaviruset. För influensavirus som som återkommer årligen har man bättre beredskap.

– Grundförutsättningarna för att skapa ett vaccin har vi idag. Det är någonting som pågår just nu över hela världen, säger Matti Sällberg, professor och biomedicinsk analytiker vid Karolinska institutet.

Läkemedel testas

Den snabbaste vägen för att behandla coronaviruset idag är enligt Matti Sällberg antiviralt läkemedel som blockerar virusets förmåga att kopiera sin arvsmassa. Just nu testas ett sådant läkemedel, Remdesivir, I USA och Kina.

– Vi kommer veta resultatet av det inom några månader. Jag skulle säga att det är den snabbaste vägen för att hitta en specifik behandling mot pandemin som vi ser idag, säger han.

Enligt Matti Sällberg krävs tre saker för att stoppa spridnignen av coronaviruset idag och för att en liknande situation inte ska uppstå i framtiden; stoppa smittspridningen, göra det enklare att ställa diagnos snabbt i hela världen och snabbare kunna utveckla vaccin.

Hör honom utveckla varför i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.