Carl Vigre, beredskapsöverläkare Region Skåne, Eva Melander, smittskydsläkare Region Skåne och Maria Josephson, verksamhetschef infektionssjukdomar Skånes universitetssjukhus vid en pressträff med anledning av att en person i Region Skåne har konstaterats smittad av covid-19. Foto: Johan Nilsson/TT

Femton nya svenska fall av corona under tisdagen

Uppdaterad
Publicerad

Femton nya fall av coronaviruset konstaterades under tisdagen. Det innebär en fördubbling av antalet smittade personer i Sverige.

– De flesta har kommit från Italien där de har blivit smittade, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Sammanlagt finns det nu 30 bekräftade fall av coronavirussjukdomen i Sverige. Under tisdagsförmiddagen bekräftades nio nya fall i följande regioner:

  • Stockholm: 4 fall
  • Västra Götaland: 3 fall
  • Skåne: 1 fall
  • Jönköping: 1 fall

Senare på kvällen meddelade Region Stockholm att ytterligare sex personer bekräftats smittade i Stockholm. Fyra av dem har nyligen rest i norra Italien, den femte är närstående till en av dessa och den sjätte personen anlände nyligen från Iran.

Folkhälsomyndigheten höjde på måndagen sin riskbedömning för att smittas i Sverige från låg till måttlig. Det beror bland annat på situationen i norra Italien, som klassas som ett riskområde.

– Det är ingen spridning i Sverige vi pratar om. De flesta har kommit från Italien där de har blivit smittade, säger statsepidemiolog Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten.

Fler fall väntas

13 av de 15 fall som bekräftats under tisdagen rör personer som nyligen rest i norra Italien och testat sig när de kommit hem. Enligt Folkhälsomyndigheten råder det hög risk för smitta i regionerna Lombardiet, Piemonte, Emilia-Romagna och Veneto.

– Det kommer säkert att komma fler fall de närmsta dagarna. De här fallen upptäcks snabbt av regionerna och hanteras enligt konstens alla regler. Givetvis testas mycket personer just nu, säger Anders Tegnell.

”Ska absolut inte besöka sjukvården”

Att så många nya fall bekräftats under tisdagen har en naturlig förklaring:

– Det blir en ansamling av fall eftersom man kör de här testerna tillsammans. Det kommer fortsätta att komma grupper med fall de närmsta dagarna, framför allt under förmiddagarna.

På frågan om huruvida man ska åka till akuten om man varit utomlands och känner sig krasslig svarar Anders Tegnell:

– Man ska absolut inte besöka sjukvården, man ska kontakta 1177. Åk inte och sätt dig på en akutmottagning, det blir alldeles fel.

”Har potential att eskalera till något väldigt stort”

20 svenskar har smittats i Italien, 7 i Iran, 1 i Kina och 1 i Tyskland. Utrikesdepartementet avråder från att resa till Iran men inte Italien.

– Jag kan inte uttala mig om vad UD gör men anledningen till att vi pekat på just Iran är att vi tycker att situationen där är så oklar. Den har en absolut potential att eskalera till något väldigt stort om vi har lite otur. Vi vet att myndigheterna i Italien gör mycket för att stoppa det här, säger Anders Tegnell.

De nya fallen under tisdagen

Stockholm

Från Region Stockholm rapporteras i dag om tio nya fall. Det rör sig framför allt om personer som har rest i norra Italien, men även Iran och en närstående till en Italienresenär. De har inte någon koppling till tidigare smittade. Antalet coronasmittade i Stockholm är nu upp i 15 personer. Tolv av dem vårdas på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, och även resterande tre är isolerade.

Västra Götaland

Under förmiddagen rapporterades även tre nya fall från Göteborgsområdet. Det handlar om tre personer som rest tillsammans och som alla tre har milda symptom. I Västra Götalandsregionen finns sedan tidigare sex smittade personer.

Skåne

En man i 25-årsåldern i Skåne insjuknade och kontaktade sjukvården kort efter en resa i Italien. Han vårdas i ett isolerat rum vid Skånes universitetssjukhus i Lund. Symptomen är milda. Totalt har ett hundratal personer i Skåne testats för coronavirus under veckan som gått.

Jönköping

Jönköping fick på tisdagen sitt tredje fall, en kvinna i 50-årsåldern med lindriga symptom som vårdas i hemkarantän. Kvinnan är närstående till en man som bekräftades med smitta i förra veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.