Carl Vigre, beredskapsöverläkare, Eva Melander, smittskyddsläkare och verksamhetschef VO infektionssjukdomar Region Skåne vid tisdagens presskonferens. Foto: Johan Nilsson/TT

Man i 25-årsåldern som rest i norra Italien – första coronafallet i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Ett första fall av coronavirus i Skåne har nu bekräftats. Den smittade är en man i 25-årsåldern som varit i norra Italien. Det meddelade Region Skåne på en presskonferens på tisdagen.

Ett hundratal personer runt om i Skåne har den senaste veckan testats för coronavirus och nu har det första skånska fallet bekräftats.

Med anledning av detta kallade Region Skåne på tisdagen till presskonferens.

Coronapandemin

– Det är en man i 25-årsåldern som rest i norra Italien under förra veckan. Han insjuknade när han kom hem och är inlagd på ett isoleringsrum på infektionskliniken vid Skånes universitetssjukhus i Lund, säger Eva Melander, smittskyddsläkare på Region Skånes presskonferens.

Mannen mår efter omständigheterna väl och har endast milda symptom. Enligt smittskyddsläkaren Eva Melander gjorde han som man ska, det vill säga han ringde 1177 och blev därefter guidad vidare till provtagning.

Mannen insjuknade först efter att han kommit hem till Sverige och hann vara hemma i fyra dagar innan han upptäckte symptomen. Just nu görs en smittspårning för att ta reda var infektionen kommer ifrån och om några kan tänkas ha blivit smittad av mannen.

Hur många har han varit i kontakt med?

– Sannolikt inte jättemånga, säger Eva Melander, smittskyddsläkare.

Eva Melander vill inte precisera var i Skåne mannen kommer ifrån eller var han eventuellt har rört sig men ger mannen beröm för sitt agerande.

Maria Josephson, verksamhetschef infektionssjukdomar Region Skåne instämmer i det berömmet.

– Han har betett sig väldigt korrekt och han har inte rest med allmänna kommunikationsmedel eller tagit taxi in, säger Maria Josephson.

– Det som har hänt är enligt förväntan, vi visste att det skulle komma men inte när. Vi skulle vilja att de som inte har symptom i första hand ska söka sig till digitala plattformar då vi har en extrem belastning på Sjukvårdsupplysningen 1177, säger Carl Vigre, beredskapsöverläkare på Region Skåne.

Hur ska man hantera information om corona?

– Försöka att inte drabbas av panik. God handhygien. Hosta och nysa i armvecken, säger Eva Melander.

Fakta coronaviruset

Covid-19 eller Coronavirus disease 2019, är namnet på sjukdomen som orsakas av coronaviruset.

Hittills har coronasmittan, eller Sars-cov2 som är virusets medicinska namn, smittat närmare 89 000 personer globalt, varav drygt 3 000 har dött, enligt uppgifter från  Världshälsoorganisationen, WHO.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet