Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du initiativtagaren Isabel Cruz Liljegren och Simon Norrthon, ordförande för Fackförbundet scen och film, berätta varför de återskapar manifestationen Tre tysta minuter. Foto: SVT

Tre tysta minuter för kulturen: ”Vi lämnas att äta smulor”

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 september 2023 ska scenkonstsverige tystna under tre minuter i en nationell manifestation för att visa hur tomt och tyst Sverige blir utan kultur. Syftet är att påverka politiker att verka för bättre ekonomiska och strukturella villkor för kulturen.

Manifestationen föregås av ett upprop som undertecknats av bland andra konstnärliga ledare och teaterchefer för Dramaten, Riksteatern, Länsteatrarna och Stockholm, Malmö och Uppsala stadsteater.

Ett hundratal teatrar och fria grupper över hela Sverige kommer att delta i manifestationen på något sätt.

– Somliga kommer att hålla tre tysta minuter i mitten av en föreställning. Andra kommer att delta i någon av de stora demonstrationer som kommer att hållas både i Stockholm, Göteborg och Malmö, säger Isabel Cruz Liljegren som är dramatiker och en av initiativtagarna bakom uppropet.

”Lämnas att äta smulor”

Enligt uppropet har kultursektorn nedmonterats och bortprioriterats under lång tid.

– Under pandemin talades det mycket om vilka satsningar som behöver göras för att vi ska vi vara starkare i kris, men sen har fokus förflyttats och vi lämnas att äta smulor, säger Simon Norrthon, ordförande för Fackförbundet scen och film.

Manifestationen ska ske den 1 september mellan klockan 20:15 och 20:18. Tanken är att återskapa den händelse som ägde rum samma tid och datum för 35 år sedan då stora delar av Kultursverige sattes på paus under tre minuter.

Signal till regeringen

– Jag hoppas att regeringen tar till sig av uppropet och uppmärksammar det med politik. Gärna höjda anslag, men framför allt en tydlighet kring vad man tänker att kulturen fyller för funktion för den öppna demokratin och för delaktigheten både för medborgare och konstnärer, säger Simon Norrthon.

– Vi hoppas att regeringen ska ta det här på allvar. Vi behöver stärka kulturens resurser för att kunna uppnå de kulturpolitiska målen. Ett fritt kulturliv är avgörande för både demokratin och för yttrandefriheten och vårt öppna samhälle, säger Isabel Cruz Liljegren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.